Zeventien mensen in één huis en zwaar vuurwerk in kofferbak tijdens grote controle Transvaal

Verkeerscontrole Transvaal
Verkeerscontrole Transvaal © Valerie Kuypers
DEN HAAG - Meer dan honderd zwartrijders kregen een boete, twee auto's zijn in beslag genomen en er werd zwaar vuurwerk gevonden tijdens een grote handhavingsactie in Transvaal. Verkeer, horeca en woningen werden vrijdag gecontroleerd. Eén woning werd gesloten omdat er zeventien mensen woonden.
De Haagse Pandbrigade controleerde zeventien huizen. In Transvaal is er vooral veel sprake van overbewoning, waarbij er teveel mensen in een huis wonen. Eén pand is tijdens de controle direct gesloten omdat er zeventien mensen woonden en het brandgevaarlijk was binnen. In totaal kregen vier huisbazen een boete omdat ze voor de tweede keer in overtreding zijn. Ook werden er twee illegale mensen ontdekt.
En de Pandbrigade controleerde op rookmelders. Die zijn vanaf juli volgend jaar verplicht. Op twaalf adressen hing geen rookmelder, die bewoners kregen een waarschuwing.

Zwartrijden en DNA afstaan

In het openbaar vervoer kregen 123 zwartrijders een boete van 55 euro. Een persoon werd aangehouden en overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Iemand anders moest nog DNA afstaan vanwege een lopende strafzaak.
Tijdens een verkeersactie bij het wijkpark zijn 280 voertuigen gecontroleerd. Er werden boetes uitgedeeld voor kapotte verlichting, te gladde banden en rijden zonder gordel. Ook werden er twee auto's in beslag genomen voor rijden zonder rijbewijs. Vijf personen werd opgepakt voor rijden onder invloed.
HTM-controle
HTM-controle © Valerie Kuypers

Vuurwerk in kofferbak

In een van de auto's vond de politie zwaar vuurwerk in de kofferbak. Het vuurwerk is in beslag genomen. Ook werden er een ploertendoder (wapenstok) en een honkbalknuppel gevonden. Een grote parkeercontrole zorgde voor 184 bekeuringen. In achttien gevallen kwamen foutparkeerders er van af met een waarschuwing.
Ook scooters en snorfietsen werden staande gehouden voor een check. Vijftien scooters bleken opnieuw te moeten gekeurd, omdat ze waren opgevoerd. Ook kreeg iemand een rijverbod voor het rijden zonder rijbewijs.
Vuurwerk gevonden
Vuurwerk gevonden © Valerie Kuypers
Ook de afdeling belastingen van de gemeente deed een controle. Die legde beslag op zestien voertuigen met een totale belastingschuld van 350.00 euro. Zeven mensen konden direct betalen, één voertuig werd weggesleept. De Rijksbelastingdienst nam twaalf voertuigen in beslag, waarvan er vijf meteen werden afgevoerd. In totaal bedroeg de openstaande belastingschuld 388.313 euro.

Kakkerlakken in horecazaak

In Transvaal werden ook horecazaken en winkels gecontroleerd. Van de twaalf winkels en slijterijen bleken er acht niet in orde. Zo was er bijvoorbeeld geen aanduiding van leeftijdsgrenzen, had iemand geen vergunning en er was niet altijd een leidinggevende aanwezig. Een medewerker van een slijterij ging er snel vandoor en liet zijn winkel achter. Die zaak kreeg een boete voor onbeheerd achterlaten van de winkel.
Bij de horecacontrole waren vier van de acht winkels in orde. De andere vier kregen een boete. In een van de horecazaken werden kakkerlakken gevonden. En de brandweer ontdekte een gevaarlijke elektrische installatie. Een CV zonder rookgasafvoer werd meteen gerepareerd. De brandweer deelde folders uit op ondernemers te wijzen op brandgevaar.
Ondernemers zeiden dat de leefbaarheid in de wijk afgelopen jaar is verbeterd. Handhavers spraken met winkeliers en bewoners van Transvaal. Bewoners zeiden wel last te hebben van jongeren die bij portieken hingen.
Handhavingsactie: de gemeente Den Haag werkte tijdens deze actie samen met de politie, douane, het Openbaar Ministerie, de Rijksbelastingdienst, NVWA, Stedin, HTM en de brandweer om de problemen in het gebied aan te pakken. Medewerkers van de gemeente waren ook aanwezig voor het beantwoorden van vragen van bewoners.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!