'Onafhankelijk onderzoek naar planningsproblemen bij Openbaar Ministerie'

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Pixabay
DEN HAAG - Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de problemen met de planningen van het Openbaar Ministerie. Dat vindt Hart voor Den Haag. Reden voor dit verzoek is het schrappen van 53 strafzaken en het per ongeluk seponeren van duizend boetes voor het overtreden van de avondklok.
Twee maanden geleden besloot het Openbaar Ministerie om 53 strafzaken te schrappen, zodat er ruimte ontstaat voor zaken die belangrijker zijn. Volgens de hoogste baas van justitie moet zijn organisatie constant keuzes maken, omdat er sprake is van krapte. '53 zaken lijkt veel, maar op een totaal van 20.000 misdaadzaken per jaar is het een beperkt aantal', zei de hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket Den Haag van het OM onlangs daarover tegen mediapartner Omroep West.
Daarnaast hoeven zo'n duizend overtreders van de avondklok hun boetes niet meer te betalen. Het Openbaar Ministerie heeft ze per ongeluk geseponeerd. Het OM spreekt van een 'menselijke fout'. Door de enorme voorraad boetes die door onder meer corona en capaciteitsproblemen was ontstaan, lagen veel zaken al lange tijd op de plank.

'Planningsblunders' moeten worden voorkomen

'Te lange doorlooptijden en het niet vervolgen van misdaden zorgt voor ondermijning van de rechtsstaat en minder vertrouwen in de overheid', zegt raadslid Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag. 'De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat de planning en processen bij het OM op orde zijn.' Volgens hem is het onderzoek nodig, zodat 'planningsblunders' in het vervolg worden voorkomen.
Woensdag is er een werkbespreking met de burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef. Tijdens dat overleg zal Hart voor Den Haag het verzoek tot een onafhankelijk onderzoek doen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!