Achter de schermen bij intocht Sinterklaas: 'Hij leed bijna schipbreuk'

Sinterklaas vaart de haven van Scheveningen binnen
Sinterklaas vaart de haven van Scheveningen binnen © Owen O'Brien
DEN HAAG - Sinterklaas is weer in het land! Duizenden kinderen waren afgelopen weekend getuige van de intocht in de haven van Scheveningen. Maar zou het nooit eens achter de schermen bijna mislopen, zo'n intocht? Dat is het onderwerp van de Omroep West-podcastserie 'De Residentie-Sint'. Hagenaar Ruub Petow trekt al veertig jaar op met Sinterklaas en vertelt over de keren dat de Sint opmerkelijke dingen meemaakte.
Zo vertelt Petow over de sinterklaasintocht waarbij de pakjesboot bijna niet de haven had bereikt. Net buiten de haven van Scheveningen liep de ketting van het roer en kwam de boot dwars op de golven te liggen. 'Binnen de kortste keren had Sinterklaas een paar Pieten die over de reling hingen en eerder groen dan zwart waren', vertelt Ruub Petow.
Terwijl de kinderen aan wal het hardst hun liedjes zongen, slaagde een reddingsboot erin om de pakjesboot aan te koppelen en aan de kade af te leveren. 'Sinterklaas leed die dag bijna schipbreuk, terwijl maar weinig kinderen het echt in de gaten hadden.'
Sinterklaas tijdens de Haagse intocht afgelopen zaterdag
Sinterklaas tijdens de Haagse intocht afgelopen zaterdag © Owen O'Brien
Ook geeft Petow de hulpsinterklazen een paar welgemeende tips. 'Er is niets gevaarlijker voor Sinterklaas dan kleine kinderen. Die hebben namelijk de neiging om onmiddellijk in je baard te grijpen', zegt Ruub Petow. 'Wat Sint dan ook altijd doet is die baby goed vasthouden zodat hij niet valt en meteen die handjes fixeren. Dan weet hij in ieder geval zeker dat ze niet in zijn baard gaan hangen'.

'Onder geen voorwaarde'

En een andere tip kreeg hij al jaren geleden van zijn goede vriend Sinterklaas: 'Als je niet kunt paardrijden, ga dan ook niet als hulpsinterklaas op een paard zitten, onder geen voorwaarde.' Zelf maakte Petow mee dat Ozosnel, het paard van Sinterklaas, iets aan zijn achterbeen had. Een nieuw paard werd snel als vervanger opgehaald om als rijdier voor de Sint te dienen, maar dat dier bleek nogal claustrofobisch. Als het dier het gevoel kreeg dat hij niet weg kon, werd hij bang.
In de Haagse Keizerstraat liep de stoet vast in een menigte kinderen en het paard begon in paniek te springen. 'Hij maakte een sprong waar ze bij de Spaanse rijschool jaloers op waren geweest. En toen hij weer met zijn vier benen op de grond stond was Sint vooral heel blij dat het dier niet met een van zijn hoeven in een kinderwagen stond.' Het was een van de momenten waarop Sinterklaas blij was dat hij jarenlange ervaring als paardrijder heeft.

Reddingsoperatie

Het ging ook een keer werkelijk mis. Aan boord van de pakjesboot viel een meisje en brak haar been. Snel werd vanaf de wal een reddingsoperatie georganiseerd en het liep gelukkig allemaal goed af. 'Het zijn de momenten waarop je blij bent dat er zo’n goede organisatie achter de intocht zit', zegt Petow.
'De Residentie-Sint' is vanaf woensdag te beluisteren via de grote podcastplatformen Apple, Google en Spotify. Op de Omroep West-podcastpagina lees je meer over de podcastserie. De podcast is geschikt voor een publiek van negen jaar en ouder.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!