Rechter wil deskundigen partijfinanciering horen in zaak-De Mos

Richard de Mos en Rachid Guernaoui in de rechtbank
Richard de Mos en Rachid Guernaoui in de rechtbank © Omroep West
DEN HAAG - De rechter wil in het corruptieproces tegen de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag deskundigen op het gebied van de financiering van politieke partijen horen. Reden is dat tijdens de eerdere regiezitting bleek dat hier onduidelijkheid over bestaat. Dat staat in een tussenbeslissing van de rechtbank.
Richard de Mos en Rachid Guernaoui stonden een paar weken geleden samen met een voormalig raadslid van Hart voor Den Haag en vijf Haagse ondernemers voor de rechter in een regiezitting. Volgens het Openbaar Ministerie zouden de politici en de ondernemers onder een hoedje hebben gespeeld, waarbij de oud-wethouders de ondernemers zouden hebben voorgetrokken en invloed hebben geven op het gemeentelijke beleid in ruil voor donaties aan de partij.
In de regiezitting, waarin de inhoudelijke behandeling van de zaak wordt voorbereid, bleek dat de regels van partijfinanciering niet altijd helder zijn. De rechter zei toen al met de gedachte te spelen om een deskundige te horen tijdens het onderzoek op de zitting die op 23 januari gaat beginnen. Nu heeft de rechter dus besloten om daadwerkelijk een of meerdere deskundigen op te roepen.

Onduidelijkheden

'Op beide regiezittingen is door verschillende procespartijen naar voren gebracht dat er onduidelijkheden bestaan rondom de financiering van (de verkiezingscampagnes van) (lokale) politieke partijen', staat in de tussenbeslissing van de rechtbank. 'De officier van justitie heeft bovendien aangegeven dat het aan de rechtbank is om in deze zaak te bepalen wat de reikwijdte is van het begrip corruptie.'
Volgens de rechter is het van belang voor het onderzoek en daarmee mogelijk het vonnis, dat de rechtbank en de procespartijen zich laten informeren over partijfinanciering. Daarom gaat de rechtbank een selectie maken van mogelijke deskundigen die tijdens de zitting gehoord kunnen worden.

Positieve ontwikkeling

Mark Teurlings, de advocaat van een van de ondernemers, is tevreden over de tussenbeslissing. 'Ik zie dit als een zeer positieve ontwikkeling, omdat het duidelijk maakt dat de rechtbank wil onderzoeken of wat er is gebeurd wellicht heel gebruikelijk en niet strafbaar is in Nederland', reageert hij. 'Vooral omdat de officier van justitie op de zitting aangaf daar zelf over te twijfelen en daarom deze zaak voorlegt aan de rechtbank.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!