Kijkduin en Rustenburg-Oostbroek krijgen opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen

Foto ter illustratie: Kevin Bückert (Unsplash)
Foto ter illustratie: Kevin Bückert (Unsplash)
DEN HAAG - Er komen in Den Haag twee nieuwe opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen. Zo wordt een Oekraïens dansgezelschap ondergebracht in een pand aan de Zandvoortselaan (Kijkduin) en in de Kootwijkstraat (Rustenburg-Oostbroek) worden 30 vluchtelingen opgevangen in het voormalig klooster.
Om te zorgen dat mensen uit Oekraïne snel onderdak hebben en niet op straat komen te staan is de gemeente druk om goede locaties te vinden. Maar die zijn schaars in een stad als Den Haag. Daarom heeft de gemeente besloten twee extra opvangplekken te openen.
In Kijkduin komen zo'n 100 plekken, waar in januari het Oekraïens dansgezelschap komt. Dat zit nu nog in het voormalig Koninklijk Conservatorium. Het is een Nederlands initiatief van balletdanseres Igone de Jongh. De Oekraïense dansers wonen en trainen in Den Haag. Het persbureau ANP maakte er deze zomer een fotoserie.
In het voormalige klooster in Rustenburg en Oostbroek komen dertig opvangplekken. De locatie is vanaf 1 januari beschikbaar.

500 tot 900 plekken nodig

De gemeente zegt met buurtbewoners van de opvanglocaties in gesprek te gaan en ze te informeren over de opvang. Het stadsdeel werkt nauw samen met het wijkberaad voor contact met bewoners. In december is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden waar zij hun wensen kunnen aangeven. De gemeente wil dan ook weten hoe vluchtelingen iets kunnen bijdragen aan de buurt en hoe de buurt iets kan doen voor de vluchtelingen.
Met de Zandvoortselaan, Kootwijkstraat en de opvang in SoZa (Bezuidenhout) zijn er 380 bedden geregeld voor vluchtelingen. Maar dat is nog lang niet genoeg, zegt de gemeente. In totaal zijn er 500 tot 900 plekken nodig voor de opvang van vluchtelingen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!