Brandstichting, vuurwerk en lawaai: buurt is overlast Loosduinse Hoofdplein zat

Explosie op het Loosduinse Hoofdplein in oktober
Explosie op het Loosduinse Hoofdplein in oktober © Regio15
DEN HAAG - Buurtbewoners en ondernemers rondom het Loosduinse Hoofdplein zijn de overlast daar zat. 'Van hard rijden door scooters tot alcoholgebruik en "zakjes" die van eigenaar wisselen', schrijft een van de inwoners van de wijk in een brief aan de gemeente.
Het plein in Loosduinen is over het algemeen een fijne plek, aldus buurtbewoners. 'Er vinden veel activiteiten plaats. Het schoonmaken gebeurt regelmatig en met grote precisie. De aandacht voor bomen, planten en plantenbakken waarderen wij zeer. En de kerstverlichting is fraai', aldus de buurt.
Veel vrijwilligers zetten zich in voor het plein, er is buurtpreventie, een ploeg voor het groenonderhoud en een schaakclub op zaterdag. 'Vanuit de wijkbewoners wordt hard gewerkt aan het bevorderen van de kwaliteiten', staat er in de brief.

Vuurwerk en brandstichting

Maar de bewoners ervaren ook overlast en missen de handhaving van boa's en de politie. 'Regelmatig veroorzaken groepen overlast met veel lawaai, vuurwerk en recent zelfs brandstichting. En dagelijks wordt er fout geparkeerd op de oprit naar het bewonersparkeerterrein. Met als gevolg dat de in- en uitrit wordt geblokkeerd en er zelfs aanrijdingen worden veroorzaakt.'
Meerdere buurtbewoners hebben hierover gebeld met de politie en het stadsdeelkantoor. 'Helaas hebben wij daar geen reactie op mogen ontvangen.' Ook zien ze nog geen verbetering in de wijk. Daarom trekken ze nogmaals aan de bel bij de gemeente.

Surveillance

De gemeente laat weten de problemen te kennen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat politie en handhaving regelmatig surveilleren bij het plein. 'En door de aanwezigheid van het stadsdeelkantoor om de hoek komen wijkagent en handhavers bijzonder veel op dit plein.'
Maar het gaat om momentopnames, zegt de gemeente. 'We horen ook heel erg veel, bijvoorbeeld van winkeliers, dat het een mooi en gezellig plein is waar buurtbewoners elkaar graag treffen.' Volgens de gemeente zijn er geen extra plannen voor de aanpak van de overlast. 'Het doel is vooral om dit plein een mooie verzamelplek voor de gehele buurt te laten zijn, dat plan is niet gewijzigd.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!