Laakhaven-Oost, Schilderswijk en Stationsbuurt warmste plekken, gemeente in gesprek over hittestress

Abel in gesprek met een bewoner.
Abel in gesprek met een bewoner. © Robin Wenteler
DEN HAAG - Met een grote thermometer staat Abel Malschaert in de Grote Marktstraat. 'Hoeveel last heeft u van de hitte in uw wijk op zomerse dagen?', vraagt hij aan voorbijgangers. Twee maanden ging Malschaert namens de gemeente de straat op om Hagenaars en Hagenezen te vragen wat ze merken van klimaatverandering in buurten waarvan er wordt verwacht dat er veel sprake is van hittestress en wateroverlast. 'De warmste plekken van Den Haag zijn vooral versteende plaatsen, zoals Laakhaven-Oost, de Schilderswijk en de Stationsbuurt, zo blijkt uit onderzoek', zegt Malschaert.
'Het doel van de gesprekken is om bij bewoners na te gaan hoe zij het klimaat ervaren in de stad Den Haag', vertelt Lisa van Steenis van Bureau Graswortel. 'Door voorbijgangers aan te spreken in plaats van uit te nodigen voor een gesprek, is er een divers en representatief beeld ontstaan over de ervaringen van bewoners.'
Zo is er gesproken over hoe de mensen de hitte hebben ervaren afgelopen zomer en ook of mensen weleens overlast en schade na hevige regenbuien ervaren. Dit konden de mensen aangeven aan de hand van de straatthermometer. Dit ging van super heet en heel veel wateroverlast, naar lekker weer en helemaal geen last van wateroverlast.

Warmste plekken

In totaal zijn er zo'n tweehonderd mensen ondervraagd. Wat Van Steenis vooral opviel was dat jongeren heel erg bezig zijn met het klimaat en vergroening. 'Ik had vorige week een meisje die het idee had om water op te vangen en te geven aan een land waar weinig water is, dat vind ik heel lief.'
De tien plekken die zijn bezocht, zijn uitgekozen op basis van modellen en plekken waarvan je zou verwachten dat er veel sprake is van hittestress en wateroverlast. Abel Malschaert was ook bij veel van de gesprekken aanwezig. 'De warmste plekken van Den Haag zijn vooral versteende plaatsen, zoals Laakhaven-Oost, Schilderswijk en de Stationsbuurt.' 

Vergroening en meer schaduw

Wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) is veel bezig met dit onderwerp. Hij kwam ook even langs in de Grote Marktstraat om in gesprek te gaan met voorbijgangers. 'Het is belangrijk dat we direct van de bewoners horen hoe zij tegen dit onderwerp aankijken en wat voor ideeën zij hebben', aldus de wethouder.
Oplossingen hiervoor zijn vergroening en het creëren van schaduw. Om gelijk werk te maken van dat eerste kon je je ook opgeven tijdens de gesprekken voor een gratis geveltuintje op kosten van de gemeente. In totaal zijn er zo'n tien geveltuintjes 'vergeven'. 'Persoonlijk had ik gehoopt op meer aanmeldingen maar je ziet dat veel mensen die in een flat of in een huurhuis wonen, niet direct eigenaarschap voelen voor wat er bij de gevel gebeurt', zegt Malschaert.

Hitte- en wateroverlast

Malschaertvindt dat Den Haag goed bezig is met het onderwerp, maar het kan altijd beter. 'Het doel is om een klimaatbestendige- en veilige stad te worden. Een stad waar het aangenaam verblijven is, ook wanneer het enorm warm is of er een hevige regenbui is geweest.' 
Hij vertelt ook wat er gedaan wordt met de antwoorden op de straatgesprekken. 'De uitkomsten geeft ons informatie over hoe mensen hitte- en wateroverlast ervaren. daarmee krijgen wij mogelijk ook een idee hoe over we dit onderwerp kunnen communiceren, maar het is eerst afwachten wat de uitslag van de analyse is'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!