Energiecompensatie niet nodig? Doneer het geld: '190 euro is 19 zakken kattenvoer'

Foto ter illustratie: Kwon Junho (Unsplash)
Foto ter illustratie: Kwon Junho (Unsplash)
DEN HAAG - Om de hoge kosten deze maanden iets te drukken krijgen huishoudens in november en december twee keer 190 euro aan energiecompensatie. Maar niet iedereen heeft dat geld dringend nodig. Sommige mensen willen het aan een goed doel schenken. Wij spraken vijf stichtingen uit Den Haag die het geld goed kunnen gebruiken.

Voedselbank

'Het gebeurt de laatste tijd regelmatig dat mensen hun energiesubsidie doneren', vertelt Martin Duivensteijn, dagcoördinator bij Voedselbank Haagladen. En dat is hard nodig vertelt hij. Normaal gesproken krijgt de voedselbank 90 procent van de goeden gedoneerd. 'Maar dat loopt de laatste tijd behoorlijk terug. En elke week komen er 30 tot 40 klanten bij.'
Het is dan ook voor het eerst dat de voedselbank zelf voedsel moet bijkopen. Daarom zijn ze blij met elke donatie. Met 190 euro kunnen we zo'n 36 klanten een week aan voedsel helpen', vertelt Martin. 'We zijn behoorlijk afhankelijk van donaties, zonder dat zou er geen voedselbank zijn.'

Stichting Lotje

Ook Stichting Lotje heeft al donaties van de energiecompensatie binnen. De stichting zet zich in voor kinderen in nood. Daarnaast hebben ze een twintigtal 'Kasten van Lotje' in de stad staan. In de paarse kast zit kinderkleding, schoenen en boekjes voor kinderen die uit gezinnen komen die het even lastig hebben.
Ze kunnen de donaties goed gebruikten. 'We gaan deze inzetten om winterpakketjes (muts, sjaal en wanten) voor de kinderen te kopen en voor fleecedekentjes voor koude avonden thuis', zegt Marina Sneijders, manager van Stichting Lotje.
De stichting financieel helpen kan via deze website.
© Stichting Lotje

Dierenvoedselbank

Niet alleen de gewone voedselbank, maar ook Dierenvoedselbank De Gevulde Buikjes is compleet afhankelijk van giften. 'Het meeste wat gedoneerd wordt is honden- en kattenvoer', zegt oprichter Michael Eijssink.
En hoewel de Dierenvoedselbank vooral producten gedoneerd krijgt, kunnen ze ook met geld veel doen voor Haagse baasjes die in armoede leven. '190 euro is voor mij 19 zakken kattenvoer.' Maar er zijn ook producten die ze niet hebben maar graag zouden uitdelen, zoals vlooiendruppels en ontworming. 'Dat wordt nooit geschonken, want dat is stervensduur. Daar is vrijwel geen budget voor.' Dus als Michael geld gedoneerd krijgt probeert hij dat opzij te zetten.
Maar het is ook wel eens fijn om de huur van de garagebox niet uit eigen zak te hoeven betalen. 'We we dat een keer een maandje kunnen betalen van de rekening van de stichting zou dat mooi zijn.'
Op de site van Dierenvoedselbank De Gevulde Buikjes vind je meer info over doneren.

Stichting Leergeld

Stichting Leergeld helpt kinderen die in armoede leven aan schoolspullen, kleding, een fiets of een computer. Kinderen met de ooievaarspas zijn automatisch ingeschreven bij de stichting, maar ook andere gezinnen kunnen zich aanmelden.
'We hebben vaste onderdelen zoals de winterkledingpas en de schoolspullenpas, dan krijgen kinderen een kaart met tegoed om schoolspullen te kopen. Maar ze kunnen ook een computer of fiets aanvragen', vertelt Don Thodé, projectmedewerker bij Stichting Leergeld.
Aangezien dat vrij dure spullen zijn heeft de stichting veel geld nodig. 'Voor alles wat we doen zijn we gemiddeld 300 tot 400 euro per kind kwijt. Met twee donaties kunnen we een kind een heel jaar lang helpen.'
Wil jij je energiecompensatie doneren? Op de site van Stichting Leergeld vind je meer informatie.

Quiet

In Den Haag zet ook stichting Quiet zich in voor mensen die in armoede leven. Met activiteiten en uitjes probeert de organisatie mensen minder eenzaam te laten zijn. Quiet heeft bijvoorbeeld een inloopochtend op dinsdag, waar mensen met elkaar in gesprek kunnen.
En ze geven mensen wat extra aandacht. 'Ze kunnen zich gratis inschrijven en aangeven wat ze nodig hebben, zoals een kappersbezoek. Wij gaan dan op zoek naar sponsoren', vertelt Rabia Mermi van Quiet Den Haag. 'We halen mensen uit het isolement en laten ze meedoen met de maatschappij.'
Quiet Nederland heeft inmiddels een oproep geplaats voor mensen die hun energiecompensatie willen doneren. Het geld wordt daarna verdeeld onder de verschillende lokale afdelingen van Quiet. 'Wij willen graag met de donaties winterjassen of warmtedekens aanschaffen, om warmte te bieden. Bij veel mensen is de nood hoog.'
Doneren kan via de website van Quiet Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!