Oud-verzetsheld Rudi Hemmes met militaire eer gecremeerd

Rudi Hemmes
Rudi Hemmes
DEN HAAG - Oud-verzetsheld en Engelandvaarder Rudi Hemmes is zaterdagmiddag met militaire eer in Loosduinen gecremeerd. Het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene begeleidden zijn lichaam tijdens de uitvaart langs een erehaag. Hemmes overleed afgelopen zondag op 99-jarige leeftijd.
Bij een begrafenis of crematie met militaire eer speelt de krijgsmacht een ceremoniële rol. Hemmes was verzetsheld, oud-Engelandvaarder en Tweede Wereldoorlog-veteraan. Hij ontsnapte in 1943 naar Engeland en kwam in 1944 met de Prinses Irene Brigade terug om Nederland te bevrijden. De generaal-majoor b.d. was in 2019 nog bij de 75-jarige herdenking van D-Day, de landing van de geallieerden op de Normandische stranden.
Koning Willem-Alexander noemde Hemmes dat jaar ook in de Troonrede. De veteraan zat bij die gelegenheid naast prinses Beatrix langs de route naar de Ridderzaal. Hemmes bleef na de oorlog bij Defensie werken. Hij was een van de laatste nog levende Engelandvaarders.
Militairen bewijzen verzetsheld Rudi Hemmes de laatste eer
Militairen bewijzen verzetsheld Rudi Hemmes de laatste eer

'Iemand die je niet snel vergeet'

Jelle Marseille is ook aanwezig om Rudi Hemmes de laatste eer te bewijzen. Hij herinnert zich Rudi Hemmes als een stijlvolle beschaafde man die nog tot op hoge leeftijd actief was bij het Regiment Fuseliers Prinses Irene. 'Hemmes is 99 jaar geworden, een hele gezegende leeftijd als je het mij vraagt. We hebben zijn 90ste verjaardag gevierd in een kroeg in Den Haag. Toen wenste iedereen hem dat hij honderd zou worden. Hij heeft het bijna kunnen waarmaken. Zo iemand vergeet je niet', aldus Marseille.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!