Katten in de Vogelwijk mogelijk vergiftigd: 'We missen ze vreselijk'

Frans
Frans © Sjoerd Rutten
DEN HAAG - Twee katten zijn mogelijk vergiftigd aan de Haviklaan in de Vogelwijk. De katten Jan en Frans (beide 1 jaar oud) waren volgens eigenaar Sjoerd Rutten 'gewoon' zoals iedere dag samen naar buiten gegaan vrijdagochtend, maar twee uur later kwam er maar één kat terug naar huis.
Op camerabeelden is te zien dat een van de twee katten van Sjoerd voorzichtig loopt en ruikt in de tuin. Een dag later blijkt dat hij zich onder het zijl van de tuinbank had verstopt, om daar vervolgens te overlijden.
Jan en Frans
Jan en Frans © Sjoerd Rutten
Hij wordt pas een dag later door de dochter dood gevonden, die vanzelfsprekend heel erg is geschrokken. De kat heeft geen verwondingen, maar er zat veel slijm om zijn mond en vacht.

Braken, kwijlen en raar ademen

De andere kat leek na terugkomst minder zin in eten te hebben. Later in de avond begon het beestje te braken, kwijlen en raar te ademen.
Jan
Jan © Sjoerd Rutten
Toen zijn ze gisteravond snel naar het dierenziekenhuis gegaan. Bij aankomst zakte het beestje weg en zijn ze direct begonnen met reanimeren.

Te laat voor bloedonderzoek

De dierenarts gaf toen aan dat het al te laat was om bloedonderzoek te doen op het beestje, dus het was ook te laat om een vergiftiging vast te kunnen stellen.
Volgens Sjoerd is dat wel aannemelijk, ook volgens de dierenarts. Waarschijnlijk hebben ze vergiftigd voedsel gegeten.

Geen andere meldingen van vergiftigde katten

Het dierenziekenhuis zegt geen idee te hebben of er meer beestjes uit de Vogelwijk ziek naar het dierenziekenhuis te zijn gekomen.
‘We missen ze vreselijk als gezin en je hoopt dat degene die dit gedaan heeft, zich meldt’, zegt Sjoerd. ‘Al is het maar voor de andere kattenbezitters en we ooit in de toekomst weer een huisdier kunnen nemen.’

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!