Den Haag bijna onderaan op lijst gezondste steden van Nederland

Foto ter illustratie: Sander Dalhuisen (Unsplash)
Foto ter illustratie: Sander Dalhuisen (Unsplash)
DEN HAAG - Den Haag staat op plek 16 op de lijst van gezondste steden in Nederland. In totaal staan er twintig steden op de lijst. Tilburg, Amsterdam, Zaanstad en Rotterdam staan nog onder Den Haag. Groningen is de gezondste stad van het land, blijkt uit onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis.
De onderzoekers vergeleken op basis van een onderzoek van het RIVM vijf verschillende factoren: of er in de stad een gezond gebouwde omgeving is, of een stad fiets- en voetgangervriendelijk is en een dekkend ov-netwerk heeft, of de stad gezonde buitenruimte heeft, hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en hittestress en of er genoeg plek is voor sociale interactie.
Groningen scoorde daarop het best, daarna volgen Emmen en Apeldoorn. Onderaan de lijst staan Amsterdam, Zaanstad en Rotterdam. Volgens de onderzoekers zijn alle steden de afgelopen twee jaar gezonder geworden, maar gingen de vier grote steden minder hard vooruit dan andere plaatsen. Zo zijn de andere twee grote steden ook onderaan de lijst te vinden: Utrecht staat op plek 14 en Den Haag op 16.

Meer wandelen door coronacrisis

De onderzoekers concluderen onder meer dat de coronacrisis heeft bijgedragen aan de populariteit van wandelen, waardoor de openbare ruimte anders wordt ingedeeld. 'Ook het thuiswerken vraagt om een andere, meer aantrekkelijkere woonomgeving in de stad. Steden investeren daarom ook stevig in het verbeteren van het groen in de openbare ruimte.'
Ook kiezen steden vaker voor de voetganger en fietser, ten koste van de auto. 'Parkeernormen gaan bijvoorbeeld omlaag en wegen worden versmald. Daarnaast verplaatsen steden (grootschalig) parkeren steeds meer richting de randen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!