Buurt kritisch over opvang Oekraïense balletdansers: 'Liever niet op Kijkduin'

Foto ter illustratie: Kazuo Ota (Unsplash)
Foto ter illustratie: Kazuo Ota (Unsplash)
DEN HAAG - In een oud schoolgebouw op Kijkduin worden vanaf januari zo'n honderd Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Het gaat om een dansgezelschap dat nu in Nederland woont en traint. Maar buurtbewoners zijn kritisch over de communicatie vanuit de gemeente. 'Liever niet op Kijkduin', zegt de bewonersvereniging.
'Het is vreselijk wat in Oekraïne gebeurt, tuurlijk moeten ze een veilig onderdak hebben. Maar Kijkduin is op dit moment al vol. Kijkduin heeft al veel overlast van nieuwbouw, veel bouwverkeer en parkeeroverlast', zegt Anita van der Laar, voorzitter van de bewonerscommissie van het Deltaplein en kandidaatsraadslid van de VVD tijdens de afgelopen verkiezingen.
Vorig jaar gingen er al geruchten dat er vluchtelingen zouden worden opgevangen in de Zandvoortselaan, vertelt Anita. 'Toen werd het van alle kanten ontkent door de gemeente. Nu ineens kreeg ik het signaal uit het niets van bewoners die er vlak achter wonen', zegt ze in Bob Staat Op.

'Wees eerlijk'

Ko is een van die bewoners. Hij woont nu zeven maanden in de wijk. Hij vindt het belangrijk dat mensen worden geholpen, maar wees duidelijk naar bewoners vindt hij. 'Tuurlijk moet je mensen helpen die op de vlucht zijn. Je moet als buurt en gemeente je plicht gewoon doen.'
Maar hij is niet te spreken over de communicatie. 'Van iedere steen die wordt verlegd krijg je een brief', zegt Ko. 'Zeven maanden geleden ging het gerucht al, dan wordt het nu ineens een voldongen feit.' Hij vind dat bewoners beter op de hoogte moeten worden gebracht. 'Wees eerlijk, neem mensen mee', vindt Ko.

Overlast nieuwbouw

De buurt wil graag weten waar ze aan toe zijn. 'Hoeveel mensen zijn het? Is het tijdelijk? Wordt het voor langere tijd? Hebben de mensen dagbesteding? Spreken ze de taal?', vraagt Anita zich af.
Daarbij moet het pand ook verbouwd worden. 'Er moeten badkamers en ander sanitair worden aangelegd. Maar het ligt in een Natura2000 gebied, dus de gemeente moet zich daar ook aan de stikstofregels houden.' Volgens de voorzitter van de bewonersvereniging heeft de gemeente meer panden die geschikt zijn.

'Minste wat we kunnen doen'

De gemeente laat weten dat het belangrijk is om nieuwe locaties te blijven onderzoeken. 'Er is een oorlog gaande in Oekraïne en het minste wat wij kunnen doen is de mensen die voor deze verschrikkingen gevlucht zijn een veilig onderkomen bieden in de stad van Recht en Vrede', aldus een woordvoerder van de gemeente.
Volgens de gemeente zijn ze zorgvuldig met het informeren van bewoners. 'Dat is soms lastig, gezien de snelheid van de ontwikkelingen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!