Eef, Henny en Ruth winnen prijs omdat ze anderen helpen: 'Soms hebben ze geen boterham meer in huis'

vlnr: Eef, Henny en Ruth | Foto's: Den Haag FM
vlnr: Eef, Henny en Ruth | Foto's: Den Haag FM
DEN HAAG - Het leven van Ruth, Eef en Henny staat volledig in het teken van anderen. Met hun vrijwilligerswerk zetten ze zich in voor Hagenaars en Hagenezen die wat extra hulp kunnen gebruiken. En daarom zijn zij een van de winnaars van de Haagse Vrijwilligersprijzen. 'Ik vond het heel bijzonder, voel me heel happy', vertelt Ruth Huijgen van Stichting 488 in Haags Bakkie.
De prijzen werden afgelopen zaterdag uitgereikt door wethouder Kavita Parbhudayal (VVD). Vijf vrijwilligers, één vrijwilligersteam en drie organisaties gingen er met een prijs vandoor. Ruth Huijgen won met Stichting 488 in de categorie Buurt en Omgeving. Eef en Henny 't Hart wonnen met hun organisatie De Club van 4 de prijs Haags Vrijwilligersteam 2022.
'We hebben er mooi van kunnen genieten en het na de uitreiking gevierd met de kinderen en kleinkinderen. We hebben lekker zitten kaasfonduen', zegt een trotse Henny.

De Club van 4

Henny en Eef 't Hart zetten zich met twee anderen al 8,5 jaar in voor Haagse minima. 'Het zijn mensen die tussen wal en schip vallen', zegt Henny. Het zijn mensen die net een paar euro teveel inkomen hebben voor de voedselbank, maar toch niet altijd rond kunnen komen. Henny: 'We weten van een aantal mensen, als ze reageren hebben ze geen boterham meer in huis.'
De vier vinden het ook belangrijk om iets te doen voor de kinderen in die gezinnen. 'We verzorgen traktaties en kinderkerstpakketten. Kinderen mogen nooit de dupe worden', zegt Henny. En dat doen ze allemaal vanuit huis. 'Het is een uit de hand gelopen hobby. We doen het echt met plezier.'
© Gemeente Den Haag

Stichting 488

Ook Ruth wijdt haar tijd aan het helpen van anderen. Met Stichting 488 zet ze zich in voor jonge dakloze vrouwen. De stichting is begin dit jaar opgezet en zit nu in een oud klooster. Ze hebben een lunchroom en een opvang. Het is een plek voor crisisopvang en voor opvang voor langere tijd.
Ze noemen ons opa en oma
'Het is bedoeld voor vrouwen die door allerlei omstandigheden uit huis moeten, omdat ze heftige dingen hebben meegemaakt. Er zitten hele verhalen achter', vertelt Ruth. Zelf woont ze naast het klooster in een leefgemeenschap. 'Ik doe dit samen met mijn man, hij doet de klusjes in het pand. Ze noemen ons de opa en oma', lacht ze.

'Je bent een luisterend oor'

Ruth doet van alles voor de jonge vrouwen. 'Ik kook een maaltijd, we doen spelletjes en geef troost waar dat nodig is. Je bent echt een luisterend oor. Het is heel mooi om dat te kunnen doen.'
Dat herkennen ook Henny en Eef die mensen aan hun deur krijgen voor een pakket. 'Mensen komen het ophalen en dan sta je vaak te praten aan de deur. Je bent echt een lichtpuntje.'

Donateurs

Ze zien ook direct wanneer mensen iets nodig hebben. 'Je voelt het in het gesprek aankomen. Die mensen geef je een extra tasje mee', zegt Eef. 'Ik zie blindelings of iemand een noodpakket nodig heeft', vult zijn vrouw Henny aan.
Ook dit jaar maakt De Club van 4 weer kerstpakketten voor volwassenen en kinderen. 'We zijn nog wel op zoek naar donateurs voor de kerstpakketten. Zoals slagers, bakkers en poeliers voor een stukje vlees en een kerstbrood. Dat hoort erbij', zegt Henny. Op de site van De Club van 4 vind je meer informatie.
Meer weten over het werk van Ruth? Dat vind je op de site van Stichting 488.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!