'Den Haag moet van plek 16 naar 10 op lijst gezondste steden'

© Denhaag.com
DEN HAAG - Den Haag moet gezonder, dat vindt D66. Op de lijst met de twintig gezondste Nederlandse steden staat Den Haag op plek zestien. Groningen staat op plek één. 'We moeten wat plekken stijgen, liefst plek tien volgend jaar', zegt raadslid Caroline Verduin in Bob Staat Op.
Onderzoekers van Arcadis keken per stad naar dingen als gezonde omgeving, is een stad fiets- en voetgangervriendelijk, is er genoeg openbaar vervoer, hoe zit het met de buitenruimte, de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en hittestress?
'We scoren ook slecht', zegt Verduin. 'Bijvoorbeeld op de groene stad, voel je je veilig, kan je lekker bewegen. Daar scoren we slecht', zegt ze. 'Ik zie wel dat er stappen zijn gezet op het gebied van fietsen en wandelen, maar er zijn nog meer mogelijkheden voor speelplekken of plekken waar je kan bewegen. Er is nog veel te behalen.'
Luister hier het interview in Bob Staat Op terug

Pak de fiets in plaats van de auto

Volgens D66 zorgt een veilige stad er ook voor dat je sneller gaat fietsen of lopen dan dat je weer in de auto stapt. Daarbij moet de gemeente ook letten op de inrichting van een wijk'Hoe richt je een straat in, zorg dat je geen blinde hoeken creëert. Zodat je ook sociale controle hebt als je op straat loopt', zegt raadslid Joren Noorlander.
Uit het onderzoek blijkt dat Groningen de gezondste stad is. Verduin vindt dat de Haagse wethouders in andere steden moeten gaan kijken hoe het daar gaat. 'Waarom scoort Groningen zo goed? Wat kunnen we ervan leren? Je zou willen dat als je in een stad woont dat het lekker gezond is.'
D66 heeft raadsvragen gesteld aan het college.
Caroline Verduin en Joren Noorlander (D66)
Caroline Verduin en Joren Noorlander (D66) © Den Haag FM

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!