Haagse Ziektekostenverzekering wordt duurder: 'Dat is geen manier van doen'

© Caroline LM (Unsplash)
DEN HAAG - Alles is duurder geworden: boodschappen, energie en ook de premie voor de zorgverzekering gaat in het nieuwe jaar omhoog. Ook de Haagse Ziektekostenverzekering van VGZ gaat omhoog. 'Die wordt zonder enige aankondiging 20 euro duurder. Dat is geen manier van doen', zegt Monique Van Stuijvenberg, fractievertegenwoordiger van Hart voor Den Haag.
De Haagse zorgverzekering is bedoeld voor Hagenaars en Hagenezen met een laag inkomen. De gemeente heeft afspraken gemaakt over een voordelige zorgverzekering. Daarin zit ook een aantal behandelingen bij een fysiotherapeut en de tandarts.
De verzekering is iets anders dan anders legt Van Stuijvenberg uit in Bob Staat Op. 'Ze hebben een basisverzekering. Het eigen risico is daarmee niet meegerekend. Maar die gaat nu naar 166,68 per maand.' Dan is er ook nog een uitgebreide verzekering, met eigen risico. 'Handig voor mensen met grote medische kosten. Die gaat naar ruim 195 euro per maand.'
Volgens Hart voor Den Haag is dat voor minima hartstikke veel geld. 'Het hele leven wordt duurder. Dat is een groot probleem, zeker voor deze doelgroep. Zij worden aan alle kanten gepakt, energie, boodschappen. Alles wordt duurder.'

Groepsverzekering

Een collectieve zorgverzekering kan je bijvoorbeeld afsluiten via je werkgever of de gemeente. Je bent dan met een grote groep verzekerd. Daardoor kregen mensen via hun verzekering vijf procent korting. Maar de landelijke overheid heeft nu besloten die korting af te schaffen.
De grootste partij in de gemeenteraad vindt het niet kunnen dat daarmee de Haagse zorgverzekering 20 euro duurder wordt. 'Hij wordt zonder enige aankondiging duurder.' Hart voor Den Haag heeft raadsvragen gesteld aan de wethouder. De partij wil dat de gemeente gaat uitzoeken of andere zorgverzekeringen het goedkoper kunnen aanbieden. 'Of dat de gemeente zelf geld bij legt. Wij vinden dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar andere mogelijkheden', zegt Van Stuijvenberg.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!