Harrie Jekkers krijgt eigen plein: 'Een hele eer, vooral als je nog leeft'

© Maarten Ederveen
DEN HAAG - Een wel heel speciaal afzwaaien voor Harrie Jekkers: na zijn laatste voorstelling van het soloprogramma 'Achter de duinen' doopt het Nationale Theater het pleintje voor de Koninklijke Schouwburg om tot het Harrie Jekkersplein. 'Een hele eer', aldus de zanger en cabaretier.
Dat 'O, o, Den Haag' niet het enige Haagse succes van Jekkers is, mag duidelijk zijn met zijn show 'Achter de duinen', vernoemd naar de bekende zin uit zijn nummer. Met 40.000 bezoekers in vier jaar tijd is het één van de best bezochte voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg. Het Nationale Theater bedankt hem nu met zijn eigen straatnaambordje.
Jekkers zelf was verbaasd over het straatnaambordje. 'Het was meer een geintje, ik ben verbaasd dat ik het uiteindelijk heb gekregen. Het voelt als de hoofdprijs om zo geëerd te worden', zegt hij in Bob Staat Op.

Straatnaambordjesblues

Toepasselijk genoeg schreef Jekkers in 1990 het lied 'De straatnaambordjesblues', waarin hij aangeschoten door Den Haag loopt en zich afvraagt wat je moet doen om je naam op een straatbordje te krijgen. Nu, 32 jaar later, is het zover. 'Een straatnaambordje is een hele eer, vooral als die eer je te beurt valt als je nog leeft', zegt Jekkers.
Zijn ultieme droom: 'Ik hoop dat het Harrie Jekkersplein wordt opgenomen in Google Maps, dat ik mezelf kan Googlen haha.'
Dit is niet de eerste keer dat Harrie Jekkers wordt vereeuwigd in de stad. De tekst van 'O, o, Den Haag' gloort sinds vorig jaar op een gevel in Moerwijk:

Opening

De officiële opening van het Harrie Jekkersplein is op zaterdag 26 november. Die avond vindt de finale van Cameretten, het oudste cabaretfestival van Nederland, voor het eerst plaats in de Koninklijke Shouwburg. Het plein krijgt geen blauw straatnaambordje, maar een rode plaquette.
De Koninklijke Schouwburg vond het tijd dat hun pleintje een eigen naam kreeg. 'We noemen het altijd de Rotonde. Maar we gaan het zaterdag omdopen. Dat doen we om hem te eren. Hij heeft bijna zeventig keer gespeeld bij ons', zegt Mark Kalsbeek van de schouwburg.
Harrie Jekkers zelf staat voorlopig niet op de planken, vertelt hij. 'Ik heb een jaar vrij genomen, want ik heb onwijs veel opgetreden. Ik ben 71, ik doe rustig aan, even dimmen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!