Bewoners Conradkade liggen wakker door nachtelijke bomenkap: 'Wat een idioten'

© Omroep West
DEN HAAG - Even na middernacht worden kettingzagen aangezet en wordt begonnen met het omzagen van tientallen populieren aan de Haagse Conradkade. Het levert een bulderend kabaal op dat tot diep in de nachtelijke uren aanhoudt. Voor de omwonenden betekent dat deze week slapeloze nachten, pogingen om toch te slapen met oordoppen of noise cancelling headphones en de vraag die blijft malen tijdens het wakker liggen: 'Waarom gebeurt dit 's nachts?'
Wat een idioten', briest een omwonende van de Haagse Conradkade dinsdagochtend vanaf haar fiets. 'Ik ben het al niet eens met het bomenkapbeleid van de gemeente, maar dat ze dat dan ook nog midden in de nacht gaan doen, vind ik onbegrijpelijk.' Ze wijst nog even naar een kale plek langs het fietspad waar de avond ervoor nog zes bomen stonden en dan stuift ze weg.
Een andere bewoner vertelt dat ze maandagavond net met 'vreselijke hoofdpijn' naar bed was gegaan en noemt de geluidsoverlast 'mega erg': 'Ik dacht echt, nee, niet nu!' Haar vriend vult aan: 'Wij hebben een goed geïsoleerd huis, maar ik hoor het nog door mijn oordoppen heen. En ik ben normaal geen lichte slaper.' Ook zij worstelen met de vraag waarom dit 's nachts moet.

6000 regels

De nacht ervoor heeft een van de omwonenden zich uit frustratie om iets voor 2.00 uur op Twitter tot de gemeente Den Haag gewend.
In de nacht van zondag op maandag gingen de kettingzagen voor het eerst aan. De nachtelijke kap duurt drie opeenvolgende nachten en daarin worden in totaal twintig populieren gekapt. De bomen moeten weg omdat ze door hun snelle groei zwak zijn geworden, zegt de gemeente tegen Omroep West.
De bomen worden 's nachts gekapt omdat de populieren 'staan aan een straat waar veel trams, auto's, fietsers en wandelaars gebruik van maken', schrijft de gemeente. 'De combinatie van sterfietsroute, wegverkeer en tramleiding heeft in dit geval de aanleiding gegeven om er nachtwerk van te maken', geeft een woordvoerder van de gemeente aan.

Verkeersdoorstroming boven nachtrust

De keuze om de nachtrust van omwonenden op te offeren voor doorgang op een drukke verkeersroute, valt bij sommige omwonenden slecht: 'Ik vind het raar. Ze kunnen ook de straat afzetten en verkeer omleiden, zoals ze nu al in half Den Haag doen', zegt een bewoner van een zijstraat, misschien een tikje chagrijniger dan normaal vanwege het slaapgebrek.
'De hele Statenlaan kan wel drie maanden dicht en de Houtrustbrug is vorig jaar ook dicht geweest', vult de man van de oordoppen aan. 'Ik vind het heel raar dat verkeersdoorstroming boven de nachtrust van honderden, misschien wel duizenden omwonenden gaat.' De woordvoerder van de gemeente reageert hierop: 'We zijn echt niet op zoek zijn naar manieren om mensen wakker te houden.'

Veel omwonenden kregen geen brief

In een brief heeft de gemeente de kap aangekondigd, maar die brief blijkt alleen verzonden aan de bewoners van de Conradkade zelf. De omwonenden in de zijstraten werden daardoor niet alleen overvallen door de nachtelijke herrie, maar zijn ook niet van tevoren geïnformeerd over bijvoorbeeld de bezwaarprocedure. 'Die hadden we misschien ook een brief moeten sturen', zegt de gemeentewoordvoerder.
Normaal gelden er voor geluidsoverlast van 'bouwlawaai' strenge regels, die vastliggen in het Bouwbesluit. Hierin staat dat bouw- of sloopwerkzaamheden van maandag tot en met zaterdag van 7.00 uur tot 19.00 uur uitgevoerd mogen worden. Buiten die uren mag het niet. De gemeente kan een ontheffing geven voor deze regels, ook aan projecten van zichzelf, maar dan moet er wel altijd gebruik worden gemaakt van de best beschikbare stille technieken, staat op het informatieplatform Omgevingsweb.

Drie nachten is kortdurend

'Wat bij de beslissing om de bomenkap 's nacht uit te voeren de doorslag heeft gegeven, is de duur van de werkzaamheden', legt de woordvoerder uit. 'Drie nachten is een kortdurend iets.' Waarna hij zich haast om te zeggen dat drie nachten wakker liggen van de herrie natuurlijk wel vervelend is.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!