Jaarwisseling mét vuurwerk en zonder preventief fouilleren

Archieffoto jaarwisseling 2019
Archieffoto jaarwisseling 2019
DEN HAAG - De politie mag rond de jaarwisseling niet in heel Den Haag mensen preventief gaan fouilleren in de jacht op illegaal vuurwerk. Burgemeester Jan van Zanen voelt niets voor dat voorstel van de VVD en de gemeenteraad volgt hem daarin. En als enige van de drie grote steden komt er in Den Haag ook geen afsteekverbod voor vuurwerk tijdens oud en nieuw. Daarvoor is op dit moment ook geen meerderheid politiek, bleek woensdag.
De politiek sprak woensdagmiddag uitgebreid over de plannen van de burgemeester die ertoe moeten leiden dat de jaarwisseling voor de hulpdiensten enigszins beheersbaar blijft en voor de inwoners zo feestelijk mogelijk, schrijft mediapartner Omroep West.
De VVD wilde aan de maatregelen die de burgemeester had voorgesteld er nog een paar toevoegen. De hele stad moet rond oud en nieuw worden aangewezen als 'veiligheidsrisicogebied', bepleitte fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg. Dat maakt het mogelijk dat de politie preventief kan fouilleren om zo mensen die illegaal vuurwerk bij zich hebben op te sporen.

Paardenmiddel

Enkele andere partijen in de raad, zoals Hart voor Den Haag en de PVV, voelden wel iets voor dit idee. Maar anderen verzetten zich daar fel tegen. 'Dit is een schijnoplossing en een paardenmiddel tegelijk', zegt Simon Fritschij van de ChristenUnie/SGP bijvoorbeeld.
Ook burgemeester Jan van Zanen maakte duidelijk dat hij in dit geval niets voor het idee voelde. In tegenstelling tot sommige raadsleden is hij zeker niet principieel tegen preventief fouilleren, voegde hij daaraan ook direct toe. Sterker: in het recente verleden heeft hij twee keer overwogen het middel in te zetten. Hij sluit ook niet uit dat dat in een beperkt gebied gaat gebeuren tijdens de jaarwisseling. Maar volgens hem is het niet mogelijk om de hele stad voor een langere periode aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. 'Dat is echt ondoenlijk en niet proportioneel.'

Feestelijke traditie

Zoals vaker tijdens debatten over de jaarwisseling voerde de raad ook weer een meer principiële discussie over het afsteken van vuurwerk. Grofweg de helft van de Haagse politiek is voor een lokaal verbod op het afsteken ervan. Zoals GroenLinks. Volgens raadslid Hera Butt wegen de positieve punten van het afsteken van vuurwerk niet op tegen de nadelen: het is gevaarlijk, slecht voor het milieu en kan zorgen voor jarenlange trauma's bij mensen en dier, verklaarde zij. 'De prijs van deze feestelijke traditie is te hoog.' Daarom zou de gemeente wat haar betreft beter een grote lichtshow kunnen gaan organiseren.
Grofweg de andere helft van de raad is juist warm voorstander van het afsteken van vuurwerk. 'Het blijft een prachtige traditie. Die moeten wij koesteren', sprak bijvoorbeeld fractieleider Kavish Partiman van het CDA.

Overtuigen

Maar ook in deze discussie lieten de voorstanders van een lokaal verbod zich overtuigen door de burgemeester. Die zei dat de beste manier om een vuurwerkverbod te realiseren, landelijke regelgeving is. Als je mensen lokaal verbiedt om vuurwerk af te steken ontstaat een soort chaos, maakt hij duidelijk. Dan kan je het bijvoorbeeld nog wel gewoon kopen, maar krijg je een boete als je het afsteekt. Bovendien mag het in de ene gemeente dan nog wel, maar in die ernaast niet.

'Met scherp schieten'

Tot gefronste wenkbrauwen leidde ook het pleidooi van PVV'er Chris Faddegon. Die vindt dat de politie rond oud en nieuw 'met scherp' moet kunnen schieten op mensen die hulpverleners verhinderen hun werk te doen. 'Dat wil niet direct zeggen dat je ze dood moet schieten. Het mag ook op de armen of benen zijn,' zei hij tot verbazing van andere raadsleden.
Meer enthousiasme in de politiek is er over het feit dat er dit jaar weer vuurstapels zijn op Scheveningen, in Duindorp en andere plekken in de stad. Van Zanen deed nog wel een openbare oproep aan de bouwers ervan. 'Laten we het dan ook doen zoals afgesproken.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!