Drinkwater wordt duurder: dit ga je volgend jaar betalen voor je kraanwater

© Dunea
DEN HAAG - De prijs voor drinkwater in Den Haag gaat volgend jaar omhoog. Vanaf januari wordt het 24 cent duurder per duizend liter. Ook het zogeheten vastrechttarief gaat omhoog met 2,68 euro per jaar. Dat heeft drinkwaterbedrijf Dunea bekendgemaakt.
De prijsstijging betekent dat duizend liter drinkwater volgend jaar 1,41 euro kost. Voor een eenpersoonshuishouden is dat een gemiddelde verhoging van 13 euro per jaar (bij een verbruik van 43,5 m3 per persoon). Voor twee personen wordt het gemiddeld zo'n 24 euro extra en voor huishoudens met vier personen ongeveer 44 euro.
De belangrijkste reden voor de tariefsverhoging zijn de toegenomen de kosten voor de productie van drinkwater, zoals energie en grondstoffen. Niet alleen bij Dunea wordt het duurder, ook bij andere drinkwaterbedrijven stijgen de prijzen, aldus Dunea.

Bovenop duurdere energie en boodschappen

'Drinkwater blijft gelukkig relatief goedkoop. Dat is natuurlijk ook belangrijk voor een eerste levensbehoefte. Tegelijkertijd besef ik goed dat deze tariefsverhoging voor onze klanten boven op de prijsstijgingen van onder meer energie en boodschappen komt', zegt directeur Wim Drossaert.
Dunea adviseert mensen die hulp nodig hebben bij het betalen van de rekening om contact met ze op te nemen. 'Zodat er een oplossing gevonden kan worden en er geen nieuwe achterstanden ontstaan.' Je kan bijvoorbeeld een betalingsregeling afspreken met Dunea of ervoor kiezen om de waterrekening maandelijks te betalen.

Kwaliteit drinkwater

Eerder zei Dunea zich al zorgen te maken over de kwaliteit van het drinkwater in onze stad. 'Doordat de bevolking sneller groeit dan lang werd gedacht, moeten we al op korte termijn alles uit de kast halen om voldoende drinkwater te kunnen blijven leveren. Bijvoorbeeld door de inzet van nieuwe bronnen en innovatieve technieken om het water te zuiveren', aldus Wim Drossaert.
Daarom vraagt Dunea klanten om duurzaam om te gaan met het drinkwater. 'Dit helpt Dunea bij het behalen van haar opgave, maar scheelt natuurlijk ook in de drinkwaterrekening.'

Nieuwe tarief berekenen

Wil je weten wat jij volgend jaar ongeveer gaat betalen voor drinkwater? Kijk dan op de website van Dunea, daar staat een tariefcalculator waarmee je ongeveer kan uitrekenen hoeveel je volgend jaar moet betalen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!