Premier Mark Rutte: 'Hart voor Den Haag had in college moeten zitten'

Mark Rutte
Mark Rutte © Martijn Beekman
DEN HAAG - Hart voor Den Haag had in het college moeten zitten. Dat zei minister-president Mark Rutte (VVD) zondag in het politieke radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM.
Volgens Rutte was het gerechtelijke onderzoek naar mogelijke fraude van voormalig wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui geen reden om Hart voor Den Haag uit te sluiten van deelname, zoals onder meer D66 wilde. 'Ik denk dat de VVD volkomen gelijk had dat het goed was geweest als De Mos was gaan meeregeren. Er is geen enkele reden om dat niet te doen.'
'Dat onderzoek gaat om personen. Ik begrijp niet waarom de partij er buiten is gehouden.' Daarmee bevestigt Rutte het standpunt van de lokale VVD-fractie, die samenwerking met Hart voor Den Haag ook geen probleem vond.

De Mos: 'Terechte woorden van de premier'

Partijleider Richard de Mos reageert op de uitspraken van Rutte: 'Terechte woorden van de premier. Hart voor Den Haag had als grootste partij ook in het stadsbestuur moeten zitten.'
De Mos noemt het dan ook 'extra zuur' dat de partij van Rutte, de VVD, maar ook het CDA, 'bij het kruisje getekend hebben en met de uitsluitingspartijen D66, GroenLinks en PvdA in zee zijn gegaan'.

'Daar moet ik echt mijn mond over houden'

Op de vraag of er vanuit de landelijke politiek invloed is uitgeoefend op de vorming van het college, antwoordde Rutte dat er vanuit landelijke partijen altijd wel sprake is van contacten, zeker in grote steden als Den Haag, Amsterdam, Rotterdam. Maar hij wilde niet zeggen of hij zich zélf met de onderhandelingen in Den Haag heeft bemoeid. 'Nee, daar moet ik echt mijn mond over houden.'
De vorming van het Haagse college duurde maar liefst een half jaar. Pas in september werd een coalitieakkoord bereikt tussen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA.
Bekijk hier het hele interview met minister-president Mark Rutte (VVD) in Spuigasten.
Rutte was te gast in een speciale uitzending van Spuigasten, de laatste van presentator Ivar Lingen. Hij vertrekt naar Omroep West als redactiechef en draagt het stokje over aan drie nieuwe presentatoren: Ron Fresen (oud-politiek duider NOS), Maaike Kraaijeveld (oud-journalist AD/Haagsche Courant) en Jeanneau van Beurden (verslaggever Den Haag FM).

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!