Rutte wil na premierschap fulltime voor de klas staan: 'Dat vind ik superleuk'

Mark Rutte
Mark Rutte © Ben Hoedt
DEN HAAG - Als Mark Rutte (VVD) stopt als premier, gaat hij lesgeven. 'Ik geef nu een paar uurtjes les op het Johan de Witt Scholengroep. Ik denk dat ik dat een tijdje ga doen. Dat vind ik superleuk', zegt de minister-president.
Bij Rutte zit er een filosofie achter. 'In het leven moet je dingen doen waar je 's avonds niet van denkt: was het nuttig? In de politiek is er nog wel eens een dag dat je 's avonds denkt: was dit nou allemaal nuttig? Maar een leraar hoeft zich die vraag nooit te stellen', zegt Rutte in Spuigasten op Den Haag FM.
Hij heeft zich ook al goed laten informeren over zijn volgende carrièrestap. 'Ik moet dan wel een opleiding volgen, want ik heb er geen aantekening voor.' Ook voor een zij-instromer gaat er een heel traject aan vooraf. 'Je moet een hele opleiding volgen bij het Iclon, ik heb het al helemaal uitgezocht', onthult de premier.

Premierschap is 'het allerleukste'

De Hagenaar zou met die stap het lerarentekort een klein beetje kunnen verzachten. 'Zelfs geschiedenis hebben ze zo langzamerhand nodig', zegt hij verheugd. 'Zelfs dat begint op te drogen.'
Het is overigens niet zo dat Rutte denkt aan stoppen na twaalf jaar premierschap. 'Ik vind dit echt het allerleukste. Dus dit wil ik eigenlijk nog dertig jaar doen.'

Niet naar Brussel

Een hardnekkig gerucht ging eerder rond dat Rutte naar Brussel zou verkassen, om daar een hoge EU-functie te bekleden. Maar dat ziet hij niet zitten.
'Nee, ik ga dat niet doen. Ik vind dit prachtig, want ik mag mij overal tegenaan bemoeien: en bij de NAVO en bij de EU. Als je daar dan zit: je baan versmalt, je zit in Brussel - prachtige stad, maar geen Den Haag', aldus de premier.

Geen burgemeester, wel wethouder

Rutte ziet ook de lokale politiek wel zitten, maar dan niet als burgemeester van Den Haag. 'Het is een prachtige baan, maar daar ben ik niet geschikt voor', zegt hij.
'Dan zou ik het leuker vinden om een keer wethouder te zijn. Dan ben je echt met één portefeuille met interessante dingen bezig.' Zijn voorkeur ligt dan bij een portefeuille in Sociale Zaken of Onderwijs.
Bekijk hier het hele interview met minister-president Mark Rutte (VVD) in Spuigasten.
Rutte was te gast in een speciale uitzending van Spuigasten, de laatste van presentator Ivar Lingen. Hij vertrekt naar Omroep West als redactiechef en draagt het stokje over aan drie nieuwe presentatoren: Ron Fresen (oud-politiek duider NOS), Maaike Kraaijeveld (oud-journalist AD/Haagsche Courant) en Jeanneau van Beurden (verslaggever Den Haag FM).

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!