Wie wint De Haagse Taalstrijd? Burgemeester leest drie moeilijkste zinnen van de gemeente voor

Jan van Zanen
Jan van Zanen © gemeente Den Haag
DEN HAAG - Brieven van de gemeente zijn soms niet te begrijpen. Ambtelijke, juridische of lange zinnen maken het voor inwoners niet altijd duidelijk wat er bedoeld wordt. Daarom wordt dinsdag De Haagse Taalstrijd gehouden en uitgezonden op Den Haag TV.
Burgemeester Jan van Zanen leest de drie moeilijkste zinnen uit gemeentelijke teksten van afgelopen jaar voor. Wie maakt van deze zinnen de meest duidelijke tekst?
Drie teams (inwoners, ambtenaren en raadsleden) gaan met elkaar de strijd aan. Ze strijden om de titel meest Direct Duidelijke schrijvers van Den Haag. Een strenge jury, met schrijver Bart Chabot, taalambassadeur Rosetta Leiendecker, ROC Mondriaan-docent Armand Jonker en Talissa Oude Bennink van Direct Duidelijk, beoordeelt de teams. Vorig jaar won het ambtenarenteam de eerste editie van de taalstrijd.

Tekst 1

De gemeente Den Haag is voornemens om werkzaamheden uit te voeren aan het traject van tramlijn 16, vanaf de Grote kerk tot aan het eindpunt in de Doornstraat. Als onderdeel van deze werkzaamheden worden er ook wijzigingen aangebracht aan de groenstructuur. Hoewel de totale boombalans positief is dient er helaas ook een aantal bomen te worden gekapt.

Tekst 2

Mocht u uw oprit niet gebruiken om te parkeren, dan kunt u een aanvraag indienen voor het opheffen van uw in-/uitrit via het Omgevingsloket op www.omgevingsloket.nl. Aan de aanvraag zijn legeskosten verbonden. Indien positief op de aanvraag beslist wordt, dan kunnen er voorschriften aan de beslissing worden verbonden. Op de plaats van de in-/uitrit zal (afhankelijk van de locatie) een openbare parkeerplaats worden gerealiseerd en heeft u vervolgens recht op een eerste bewonersvergunning.

Tekst 3

Motie J.4 verzoekt om te onderzoeken:
1. hoe de ondertunneling van de gehele Utrechtsebaan en de inrichting van het toekomstig stadspark zich planologische en technisch verhouden tot de overkluizing van Utrechtsebaan ter hoogte van de Grotiusplaats en;
2. inzichtelijk te maken welke ruimtelijke, constructieve en/of budgettaire keuzes er nodig zijn om de vertunneling van de gehele Utrechtsebaan en de inrichting daarvan met een stadspark te faciliteren.
Ook jij kan vanuit huis meedoen met de Haagse Taalstrijd. Mail de oplossingen naar directduidelijk@denhaag.nl. Veel succes!

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!