Hond Decaf knetterstoned na eten 'junkenpoep' in Clingendael

Decaf in betere tijden
Decaf in betere tijden © Omroep West
DEN HAAG - Heel even was hond Decaf zaterdagochtend kwijt in het hondenbos van het Haagse Clingendael. Toen ze weer aan kwam rennen, zat er een beetje poep rond haar bek: ze had een drol gegeten, wat honden wel vaker doen. Een uur later stond Decaf te zwalken op haar poten, vertelt haar baasje Naomi. Ze bleek vergiftigd door 'junkenpoep', iets wat volgens dierenartsen heel gevaarlijk kan zijn: 'Je weet niet wat ze binnen hebben gekregen en hoeveel'.
Het is een fenomeen wat bekend is en gevreesd wordt door dierenartsen en hondeneigenaren: 'junkenpoep'. Daarmee verwijzen ze naar ontlasting van drugsgebruikers die in de bosjes poepen. Veel honden zijn dol op ontlasting en vooral menselijke uitwerpselen zijn voor sommige honden onweerstaanbaar. Maar in 'junkenpoep' zitten nog resten van medicijnen of drugs die de verslaafden hebben gebruikt. Van de resten daarvan kan een hond knetterstoned en heel ziek worden. Soms overlijden er zelfs honden.
Afgelopen zaterdag was ook niet de eerste keer dat hond Decaf 'junkenpoep' had gegeten, vertelt haar baas Naomi. 'Dit voorjaar was ze ook al doodziek geworden van een drol in de Scheveningse bosjes. Ze kan dan letterlijk niet meer op haar benen staan, ze verliest de hele tijd haar evenwicht. Ook is ze heel suf. Zelfs als de deurbel gaat, wat meestal een minutenlange blafsessie ontketent, blijft ze stil in haar mand liggen. Ze is echt knetterstoned', zegt de baas van Decaf. Een spoeddierenarts stelde afgelopen zaterdag ook de diagnose 'junkenpoep', omdat de hond een drol had gegeten en een paar uur later haar evenwicht niet meer kon bewaren.

Overdosis

Dierenarts Daphne van Laar van Dierenkliniek Scheveningen ziet vaker honden die ziek of stoned zijn na het eten van 'junkenpoep': 'Het lastigste is dat we niet weten wat er in de menselijke uitwerpselen heeft gezeten en hoeveel. Soms is het relatief onschuldig, maar honden kunnen eraan overlijden. Hoe kleiner de hond, hoe groter het risico is', legt de dierenarts uit. 'Voor een klein hondje met weinig lichaamsgewicht is een dosis van een mens al snel een overdosis.'
Uiteindelijk moest hond Decaf zondagnacht om 2.00 uur heel erg nodig uit, vertelt Decafs andere baas Brenda. 'Ze maakte me wakker en rende eenmaal buiten naar de trambaan. Waarschijnlijk heeft ze toen de 'junkenpoep' zelf uitgepoept, want daarna knapte ze op. Het heeft al met al 16 uur geduurd voordat ze begon te herstellen. Al die tijd heb ik me behoorlijk zorgen gemaakt om onze hond. Ik heb haar 's nachts regelmatig gecheckt om te kijken of het nog een beetje ging.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!