Flinke meevaller voor Den Haag: stad kan 65 miljoen meer uitgeven

© Ibrahim Boran (Unsplash)
DEN HAAG - Een flinke meevaller voor de gemeente Den Haag dit jaar. De stad heeft 65 miljoen euro meer te besteden dan eerder gedacht. Dat komt vooral omdat er meer geld van het Rijk is binnengekomen dan eerder was gepland. Met het geld wil het stadsbestuur een aantal acute problemen oplossen. Maar het grootste deel gaat naar nieuwe fondsen. Een om grote projecten uit te betalen en een om burgers te kunnen helpen nu prijzen voor energie blijven stijgen en de inflatie oploopt. Dat schrijft wethouder Saskia Bruines aan de gemeenteraad.
De Haagse gemeenteraad praat binnenkort over de begroting voor volgend jaar. Het gaat daarbij om een uitwerking van het coalitieakkoord dat D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA na maanden van onderhandelen midden september sloten. Bruines (D66, financiën) stuurde tegelijk met die stukken de financiële stand van zaken over 2022 naar de raad.
Daaruit blijkt dat Den Haag het dit jaar beter heeft gedaan dan eerder gedacht. Dat komt in de eerste plaats omdat de stad bijna dertig miljoen meer kreeg van het Rijk dan aanvankelijk was geraamd. Verder had het college van burgemeester en wethouders al eerder duidelijk gemaakt dat het de kosten voor het uitvoeren van de Wet Maatschappelijke Voorzieningen (WMO) wil terugdringen. Dat blijkt gelukt: hierdoor houdt de stad 17 miljoen over.

Op de plank

Ook kreeg Den Haag veel geld van het Rijk voor het opvangen van dak- en thuislozen vanwege de coronapandemie. Dat blijkt in de praktijk niet te hoeven worden gebruikt. Zo blijft nog eens 8,5 miljoen op de plank. Bovendien blijven nog miljoenen over van extra geld dat gemeenten van het Rijk kregen voor de jeugdzorg. Daarnaast zijn er nog 2,3 miljoen aan extra inkomsten uit de reclame van de abri’s van het openbaar vervoer.
De wethouder waarschuwt wel dat de stad zich niet al te rijk moet rekenen. Het gaat allemaal om éénmalige meevallers.

Ophalen van afval

Tegelijk moet er ook extra geld worden uitgegeven door de gemeente. Zo komt er een raadsenquête naar de bouw van het cultuurpaleis Amare. Dat kost rond de 1,3 miljoen euro. De stad is dit jaar ook meer kwijt aan het ophalen van afval omdat mensen door corona vaker thuiswerkten: 2,5 miljoen. Een tegenvaller is er ook bij de erfpacht. De inkomsten daarvan waren 3,5 miljoen te positief begroot.
Al met al kan het stadsbestuur dit jaar dus nog wel tientallen miljoenen euro's extra uitgeven. Een fors deel daarvan – 25 miljoen – wordt gestoken in het aanleggen van een buffer om eventueel de stijgende energieprijzen en inflatie op te kunnen vangen voor burgers. De spelregels voor hoe dat geld straks kan wordt uitgekeerd, moeten nog wel worden opgesteld, aldus de wethouder. Daarover komt volgend jaar meer duidelijkheid.

Europese subsidies

Een even groot bedrag gaat naar een heel nieuw fonds dat de gemeente in het leven wil roepen. De gemeente wil namelijk proberen om meer Europese subsidies binnen te slepen om bijvoorbeeld grote ontwikkelingen op het gebied van woningbouw, mobiliteit en klimaat mee te kunnen betalen. Vaak is het daarvoor wel nodig dat de stad meebetaalt. Dat kan dan uit dit potje van 25 miljoen. Het stadsbestuur gaat hiervoor nu een plan schrijven. Dat wordt ook begin volgend jaar gepresenteerd.
Nog eens acht miljoen gaat in de reserves van de gemeente. Die zijn vaak nu niet op het goede niveau, stelt Bruines. Door die aan te vullen, kunnen de risico's beter worden gedekt. Daarbij gaat het vooral om de jeugdzorg.

Lasten omhoog

Tijdens de presentatie van het coalitieakkoord en ook al daarvoor, bleek dat Den Haag er structureel financieel niet heel geweldig voor staat. Voor de komende jaren mag het dan misschien nog meevallen, op langere termijn rekent de gemeente op veel minder geld van het Rijk. Mede daarom gaan de lasten voor de burgers omhoog. Zo moeten automobilisten meer betalen voor parkeren op straat en moeten huizenbezitters meer onroerendezaakbelasting betalen.
De totale begroting van de gemeente Den Haag omvat ongeveer 2,5 miljard euro.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!