Meeste huishoudens hoeven afval binnenkort niet meer zelf te scheiden

© Markus Spiske (Unsplash)
DEN HAAG - Voor 230.000 huishoudens in de stad wordt het weggooien van huisvuil wellicht vergemakkelijkt: zij hoeven in de loop van 2023 hun afval namelijk niet meer te scheiden. In plaats daarvan gaat de gemeente daar over op het nascheiden van plastic- en metaalverpakkingen en drankkartons (PMD).
PMD wordt dan achteraf gescheiden in sorteercentra. Dit levert de gemeente besparingen en een vergoeding uit het Afvalfonds Verpakkingen op, een bedrag dat kan oplopen tot meer dan 1,5 miljoen euro per jaar.
Wethouder Anne Mulder: 'Deze veranderingen zijn niet alleen goed voor het milieu omdat er meer dan 2000 ton PMD extra kan worden gerecycled, ze leveren Den Haag ook nog een financiële besparing op. De veranderingen van het inzamelen van PMD zullen in de loop van 2023 worden ingevoerd.

Huis-aan-huis

Bij circa 20.000 huishoudens blijft de huis-aan-huisinzameling in stand. Dit is onder meer in Loosduinen, Leidschenveen, Vogelwijk, Leyenburg, Uithof, Wateringseveld, Duttendel, Westbroekpark en Belgisch Park. 'Met deze keuze blijft bronscheiding van PMD daar waar het goed functioneert gehandhaafd', aldus de gemeente. 'Door nascheiding in de overige gebieden in te voeren wordt er meer PMD gescheiden in Den Haag en dus meer gerecycled.'
De gemeente gaat een plan opstellen om de bewoners goed te informeren over de aanpassingen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!