Schilderswijk eerder afgesloten bij nieuwe WK-rellen rond wedstrijd Marokko

© Regio15
DEN HAAG - De gemeente Den Haag neemt toch extra maatregelen in de Schilderswijk in aanloop naar de komende WK-wedstrijd van Marokko donderdag. Zo worden wegen sneller afgesloten om 'hinderlijk scooterverkeer' tegen te gaan als dat nodig is. Ook krijgen jongerenwerkers een geel hesje aan zodat ze meer herkenbaar zijn. Dat laat burgemeester Jan van Zanen woensdag in een brief aan de gemeenteraad weten.
De maatregelen volgen op de ongeregeldheden afgelopen zondag rondom de Vaillantlaan, waar het na het gewonnen voetbalduel van Marokko grimmig was.
Na de WK-winst van Marokko op België, nam een uitzinnige menigte de drukke Vaillantlaan in de Haagse Schilderswijk over. De bijeenkomst begon gemoedelijk met feest, gezang en het afsteken van vuurwerk. In de loop van de avond werd het onrustig, trokken aanwezigen deuren van voorbijrijdende auto's open en werd zwaar vuurwerk richting agenten gegooid.

Mogelijk volgen meer arrestaties

Volgens de gemeente Den Haag waren op de Vaillantlaan zo'n vijfhonderd mensen bijeen. Buurtvaders en politieagenten hebben geprobeerd de boel te sussen, maar toen begon het afsteken van vuurwerk. Ook werd geprobeerd een flitspaal uit de grond te trekken.
Daarna is de Mobiele Eenheid ingezet en keerde de rust snel terug. Er werd een persoon aangehouden. Mogelijk volgen er meer arrestaties, aldus de burgemeester.
Marokko speelt donderdag de beslissende groepswedstrijd op het WK voetbal, tegen Canada. Het Marokkaanse elftal kan zich voor het eerst sinds 1986 plaatsen voor de achtste finales. Afgelopen zondag won het Marokkaanse elftal van titelkandidaat België. Na afloop was het niet alleen in Den Haag onrustig, maar ook in Amsterdam en Rotterdam. In de hoofdstad werd een auto in brand gestoken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!