Al 20.000 euro aan energiecompensatie gedoneerd voor bewoners Escamp en Laak: 'Trots op deze stad'

© Arthur Lambillotte (Unsplash)
DEN HAAG - Bewoners van het Statenkwartier hebben tot nu toe meer dan 20.000 euro aan energiecompensatie gedoneerd aan bewoners in Escamp en Laak. Maar sinds de actie een paar weken geleden van start ging heeft het initiatief zich als een olievlek door de stad verspreid. 'Mensen uit bijvoorbeeld de Bomenbuurt en de Vogelwijk doen nu ook mee!', zegt Neo de Bono van Moerwijk Coöperatie.
In de maanden november en december kunnen huishoudens rekenen op een energiecompensatie van 190 euro. Maar heb je die echt zelf nodig of zijn er stadsgenoten die het harder kunnen gebruiken? Dat is de vraag die Neo's vriend Raymond tijdens een duurzaamheidsontbijt kritisch wist te stellen aan een aantal bewoners van het Statenkwartier.
En dat zette aan tot denken. 'Gek genoeg zeiden ze even later: "Dat is helemaal niet zo'n gek idee." Toen zijn ze dat gaan organiseren onder leiding van Tom Egyedi van Duurzaam Den Haag, die ik ook echt credits hiervoor moet geven', vertelt Neo in Bob Staat Op.

Vertrouwd

De donaties zijn niet bedoeld als leuk 'extra'tje', legt Neo uit. Met het ingezamelde geld worden bewoners van Escamp en Laak geholpen bij de isolatie van hun huis. 'Daarvoor werken we samen met de gemeente; denk aan tochtstrips, raamfolie en isolerende gordijnen. Zo kunnen we de mensen ook structureel helpen.'
In de organisatie zijn buurtbewoners nauw met elkaar betrokken. 'Wanneer mensen worstelen met hun financiën komt er vaak schaamte bij kijken. Of mensen denken dat het hun eigen schuld is. Het is een project van buren onder elkaar en dat geeft een vertrouwd gevoel.'

Solidair

Dat er inmiddels meer dan twintig ruggen zijn binnengehaald overstijgt de aanvankelijke verwachting. 'Het is ongelooflijk', zegt Neo. 'Ik ben trots dat het zand en het veen iets voor elkaar aan het doen zijn. En ik ben heel dankbaar dat zo'n hartekreet niet wordt afgedaan met: laat die lui maar klagen. Dat het toch ergens een gevoelige snaar heeft geraakt en dat men solidair wil zijn met de mensen die het minder hebben. Want we zijn toch sámen Den Haag.'
Via de website van Duurzaam Den Haag kan je nog altijd je energiecompensatie doneren. 'En we hebben nog veel meer nodig om meer mensen te kunnen helpen, dus we zijn er nog niet!', benadrukt Neo.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!