'Problematiek van dakloosheid in Den Haag wordt ernstig onderschat'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Eveline van Egdom
DEN HAAG - Voor de aanpak van dakloosheid in Den Haag is een paradigmaverschuiving nodig. Dat zeggen verschillende maatschappelijke organisaties die op maandag de noodklok luidden in een oproep aan de gemeente. 'Het structureel terugdringen van dakloosheid vraagt om een fundamenteel andere kijk op de aanpak van het probleem.' De gemeente gaat komend jaar extra geld ontvangen voor de bestrijding van dakloosheid en de organisaties willen dat dat op de juiste manier wordt besteed.
Deze oproep komt op de dag dat het kabinet het Nationaal Actieplan Dakloosheid 'Eerst een Thuis' presenteert. Dat plan moet ervoor zorgen dat er in 2030 geen daklozen meer op straat zijn. Gemeenten moeten hiervoor gaan zorgen.
Volgens onder andere Straat Consulaat, opvang- en zorgorganisatie Kessler en stichting Veldwerk Haaglanden moet het beleid niet alleen gericht zijn op maatschappelijke opvang. 'Er moet veel steviger ingezet worden op het voorkomen dat mensen dakloos raken én de focus moet nadrukkelijker op wonen komen te liggen.'
Jaarlijks wordt er 65 miljoen euro beschikbaar gesteld aan gemeenten om vrij te besteden aan de aanpak van dakloosheid. In 2022 kreeg Den Haag hiervan 5 miljoen euro om een start te maken met de ambitie om in 2030 het aantal dakloze mensen tot nul te reduceren. 'Deze eerste 5 miljoen werd echter niet ingezet en teruggestort in de gemeentekas', aldus de organisaties.

'Onbegrijpelijk'

'Wij waren zeer verrast te moeten lezen dat het Haagse college van B&W dit bedrag (plus 3,5 miljoen euro beschikbaar voor opvang tijdens de coronatijd) dat bedoeld was voor het bestrijden van dakloosheid, aan totaal andere zaken wil gaan uitgeven', is in de oproep te lezen.
De organisaties laten weten dit 'onbegrijpelijk' te vinden, 'gezien de groeiende problematiek rond dakloosheid en de hoeveelheid buitenslapers die we dagelijks tegenkomen. De onderbouwing van het college dat er vooralsnog geen signalen zijn dat de capaciteit van de opvang onvoldoende is, ervaren wij als een ernstige onderschatting van de problematiek in Den Haag.'
De organisaties vragen zich naar aanleiding daarvan af waarom er met het beschikbaar gestelde geld niet wordt geïnvesteerd in woningen voor dakloze mensen, 'zodat mensen snel kunnen doorstromen vanuit de opvang zoals al jaren de bedoeling is, maar nog niet is gelukt.'

Vliegende start

In de brief vragen de organisaties de gemeenteraad om alsnog de 8,5 miljoen euro te reserveren voor de bestrijding van dakloosheid in 2023. 'Zo kan Den Haag een vliegende start maken met de hoge ambities in het landelijk actieplan om dakloosheid tot nul te reduceren.'
Ook vragen de organisaties om een beter beeld van het precieze aantal daklozen, waarbij er opnieuw een telling moet worden gestart. Tot slot nodigen ze de wethouders uit om 'zo snel mogelijk' het probleem van dakloosheid in de stad te bespreken.
De brief is ondertekend door de volgende organisaties: Kessler, Stek, stichting De Vriend, stichting Veldwerk Haaglanden, stichting De Haagse Soepbus, Straatpastoraat Den Haag en Straat Consulaat.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!