Nieuwjaarsduik neemt dit jaar 'langste aanloop ooit' vanaf Duitse grens

© Unox Nieuwjaarsduik
DEN HAAG - Met zijn allen een stukje hard rennen voordat je het koude water in plonst: het is een onmisbaar onderdeel van de nieuwjaarsduik. Na twee jaar afwezigheid door corona valt er heel wat in te halen en daarom pakt de organisatie dit jaar uit met een aanloop van 226 kilometer. De aanloop naar Scheveningen - het decor van de grootste nieuwjaarsduik ter wereld - begint al op 30 december, helemaal vanaf Winterswijk.
'We kunnen echt niet wachten', zegt Alex Schuttert, voorzitter van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland. 'En wat doe je als je niet kunt wachten? Dan begin je alvast!' Tientallen enthousiastelingen beginnen twee dagen eerder met de gigantische aanloop, van de Duitse grens in een rechte lijn naar de Noordzee.
'Je denkt bij de Nieuwjaarsduik vooral aan de plons in het koude water, maar die begint met een allesbepalende aanloop: dat is 30 seconden pure voorpret. De ijzige spanning, samen aftellen en joelen, gevolgd door een frisse duik en een warme kom soep. Dat maakt de start van het nieuwe jaar compleet', zegt Schuttert.

Estafette

Geheel in Olympische stijl wordt de Nieuwjaarsduikfakkel, met een vlam in de vorm van een oranje Unox-muts, overgedragen van de ene loper aan de volgende. Schuttert bijt zelf het spits af in Winterswijk en geeft het stokje na een paar kilometer door. De route loopt door het kenmerkende Hollandse landschap, door polders en dorpen en langs locaties als de Utrechtse Domtoren. Ook trekken de renners dwars door een woonhuis en langs een oliebollenkraam.
© Unox Nieuwjaarsduik

'Een prachtig gezicht'

De ?Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade?mag op 31 december de Nieuwjaarsduikfakkel Den Haag binnen brengen. 'We vinden het heel tof om de aanloop te nemen. Op deze manier kunnen we toch meedoen. Want ook wij kunnen niet wachten; vanaf onze?waterscooters en onze voertuigen is het altijd een prachtig gezicht om al die mensen de koude zee in te zien rennen. En op 1 januari staan we weer paraat, zodat iedereen weer veilig op het strand terugkeert', zegt Mike van den Hoogenband van de reddingsbrigade.
Speciaal voor de mensen die ook niet kunnen wachten met duiken en de fakkel een stukje dichter bij de zee willen brengen, heeft de organisatie een paar plekken vrijgehouden. 'En het maakt niet uit of je tien kilometer, 5 kilometer of tweehonderd meter wilt afleggen.' Om kans te maken op een plekje vraagt de organisatie om jouw mooiste herinnering aan de nieuwjaarsduik te delen.
Ook als je 'gewoon' aan de traditionele nieuwjaarsduik mee wil doen, kan je je op 1 januari ter plekke inschrijven vanaf 10.30 uur.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!