Hennepkwekerij, boksbeugel en illegale beautysalon aangetroffen bij handhavingsactie in Zuidwest

© Valerie Kuypers
DEN HAAG - Bij een integrale handhavingsactie in Den Haag Zuidwest is een hennepkwekerij aangetroffen in een woning. Ook werd er een illegale beautysalon aangetroffen tijdens een controle van de Haagse Pandbrigade. Verschillende controles werden deze keer uitgevoerd in samenwerking met de Poolse politie.
De aangetroffen hennepkwekerij bevond zich in een woning in Bouwlust. Daar werd een plantage aangetroffen van minimaal 200 planten. De kwekerij is ontmanteld en de planten worden vernietigd, aldus de gemeente.
Tijdens een grote horecacontrole op de Leyweg viel de politie met een aantal partners tegelijk zes horecazaken binnen. Tien van de elf gecontroleerde panden bleken niet in orde. In één zaak werden er 21 potjes met in totaal 210 zakjes snus aangetroffen [snus = is een soort theezakje met nicotine; het gebruik ervan geeft een tintelend gevoel en mensen kunnen er energieker en alerter van worden, red.].
© Valerie Kuypers

Geen nooduitgang en illegale bouw

In totaal werd er vier kilogram shisha gevonden in verschillende horecazaken. In vier gevallen constateerde de brandweer een onveilige situatie door het ontbreken van nooduitgangen. In één geval bleek deze dichtgetimmerd.
Een keuken is vrijwillig gesloten vanwege een brandgevaarlijke situatie. Verder onderzoek is hier nodig op verdenking van illegale bouw. Een aantal keer was er sprake van een gebrekkige hygiëne, het ontbreken van een vergunning en het niet aanwezig zijn van leidinggevend personeel.

Internationaal gezocht

Tijdens een grote verkeerscontrole werkte de politie onder meer samen met de Rijksbelastingdienst en de Douane. 'Eén bestuurder had meteen een volle bingokaart vanwege rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs en een signalering door de FIOD', zegt de gemeente. Daarnaast werd hij ook nog eens internationaal gezocht en stond er een belastingschuld open van 10.000 euro.
Drie mensen zijn tijdens de verkeerscontrole aangehouden vanwege het opgeven van een valse naam en het rijden onder invloed van drugs. Meerdere bestuurders hebben afstand gedaan van wiet. Ook een stalen knuppel en een boksbeugel werden in beslag genomen.
Een aanhouding in samenwerking met de Poolse politie
Een aanhouding in samenwerking met de Poolse politie © Valerie Kuypers

Te hoge huur

De Haagse Pandbrigade trof in een kelderbox van een huurwoning een illegale beautysalon aan. De woningcorporatie is ingeschakeld en de box is ontruimd. Op andere plekken was sprake van illegale bewoning en inschrijvingen. In vier gevallen werd wederom een te hoge huur geconstateerd met een top van 2100 euro voor een driekamerwoning. Het huurteam geeft hier verder gevolg aan.
Zowel bij de horeca- als de verkeerscontroles en bij de acties van de Haagse Pandbrigade werd samengewerkt met de Poolse politie. 'Dit heeft goed gewerkt omdat deze specifieke controles veel soepeler verlopen door het makkelijker kunnen voeren van gesprekken. Bovendien is er sprake van een andere gezagsverhouding ten opzichte van de politie', laat de gemeente weten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!