'Flexflitspalen' nieuw wapen tegen hardrijders: hier komen er twee te staan

Een flexflitspaal van het OM, foto ter illustratie
Een flexflitspaal van het OM, foto ter illustratie © Openbaar Ministerie
DEN HAAG - Er komt een flexflitspaal op de Erasmusweg ter hoogte van de Vrederustlaan. De flexflitser is een verplaatsbare paal, die dag en nacht handhaaft op de snelheidslimiet. De flitspaal wordt vrijdagochtend neergezet en staat er zeker twee maanden. 'Snelheid speelt daar een belangrijke rol bij ongevallen', zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag over de gekozen plek.
Het Openbaar Ministerie (OM) zet sinds vorige maand flexflitsers in die rouleren over ongeveer 150 plekken in heel Nederland. Het gaat nu om twintig palen, in 2023 komen er nog dertig bij. De locaties worden geselecteerd op basis van overtredingscijfers, risicofactoren zoals kruisend verkeer en oversteekplaatsen en het aantal ongelukken.
Op de Erasmusweg komt de eerste flexflitspaal van de regio, meldt Omroep West. Er gebeuren regelmatig ongelukken op de lange weg tussen Wateringen en station Moerwijk. De locatie is aangedragen door de gemeente. 'We willen mensen niet verrassen met de flitspaal, er moet juist een preventieve werking vanuit gaan', vertelt een woordvoerder. 'Vandaar dat we niet geheimzinnig doen over de locatie. Ook op de Melis Stokelaan komt binnenkort een flexflitser.'

Minder verkeersslachtoffers

Doel van het OM en de gemeente is significant minder verkeersslachtoffers door snelheid in 2030. 'Handhaving is één van de middelen die hiervoor ingezet kan worden. Naast de vaste flitsers en de mobiele radar, die de politie voor korte tijd in kan zetten, heeft het OM succesvolle pilots gedaan met een verplaatsbare flitspaal: de flexflitser', zegt het OM. De flexpalen worden geplaatst op 50, 70 en 80 kilometer per uur wegen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!