Van gas naar groen: zo gaat Den Haag over op schone energie

DEN HAAG - Den Haag stapt over van fossiele naar schone energie en daar ligt nu een plan voor klaar: de Transitievisie Warmte. Per buurt is in kaart gebracht op welke duurzame manier de woningen en gebouwen het beste verwarmd kunnen worden. Een groot aantal buurten moet vóór 2030 zijn overgestapt.
Over het algemeen gaat de gemeente over op twee energiebronnen: de warmtepomp en het warmtenet. De warmtepomp verwarmt één of meerdere gebouwen en zet energie uit de lucht, de bodem of het grondwater om in bruikbare energie. En warmtenet, ook wel een stadsverwarming genoemd, is eigenlijk een grote cv-installatie. Een centrale warmtebron in de buurt haalt energie uit onder meer de grond, het water en het zonlicht. Daarmee wordt water opgewarmd dat naar woningen stroomt.
Niet elke oplossing voor de overstap naar schone energie is even geschikt voor elke buurt, geeft de gemeente aan. Wat de beste uitkomst is hangt onder meer af van het soort woning, de kabels en leidingen onder de grond en de afstand van huizen tot een schone energiebron.
Nieuwe technieken
In de Transitievisie Warmte (TVW) staat welke techniek nu het beste lijkt te zijn voor welke buurt. Ook staat er of de buurt vóór 2030 overgaat op schone energie of daarna. De TVW wordt ten minste elke vijf jaar bijgesteld. 'Dat komt omdat de technische mogelijkheden voor schone energie niet stil staan. Er komen steeds nieuwe technieken bij en ook de wetgeving verandert', aldus de gemeente.
De stad kon drie maanden lang reageren op de conceptversie van de TVW. Nu deze inspraakperiode voorbij is, is het aan de gemeenteraad om het document formeel vast te stellen. 'Daarna kunnen we uitvoeringsplannen maken voor iedere buurt, wijk of gebied. De gemeente doet dit samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden.'

Twee vliegen in één klap
Maar je hoeft de plannen niet af te wachten om je vast voor te bereiden op de overstap. Je kan bijvoorbeeld je woning isoleren, koken op inductie of zonnepanelen laten installeren. 'Met deze maatregelen slaat u twee vliegen in één klap. Uw woning is straks eenvoudig aan te sluiten op een schone energiebron én u heeft nu al minder gasverbruik en een lagere energierekening', zegt de gemeente. Deze wegwijzer kan daarbij helpen.