MengelMoestuin en Buurttuin Zusterstraat winnen prijs: 'Blij met de prijs voor onze lievelingsbaby'

Prijsuitreiking
Prijsuitreiking © Maurits van Hout
DEN HAAG - Het initiatief Groene Matties' MengelMoestuin in de wijk Vrederust en Buurttuin Zusterstraat in de Schilderswijk zijn in de prijzen gevallen bij de HOP (Haagse Openbare ruimte Prijs). Suzanne Monier (MengelMoestuin) en Manon Tiessink (Buurttuin Zusterstraat) zijn beiden erg blij met de prijzen. 'We vinden het fantastisch dat we hebben gewonnen', zeggen ze allebei.
De Groene Matties' MengelMoestuin in Den Haag Vrederust is de winnaar van de juryprijs. De Mengelmoestuin is ontstaan vanuit de droom van een groep vrouwen die de binnentuin omtoverden tot een plek waar jong en oud samenkomen en samen tuinieren.
Suzanne Monier is sinds augustus 2020 al bezig met de moestuin, die in maart 2021 tot stand is gekomen. 'De tuin heeft 27 individuele tuintjes, 25 in de volle grond en twee in verhoogde bakken voor mensen die mindervalide zijn', zegt ze. Ook is er een groter stuk gemeenschappelijke tuin waar iedereen samen kan tuinieren. Daar is ook grond wat voor de voedselbank wordt verbouwd.
MengelMoestuin
MengelMoestuin © Christiaan van der Kooy en Groene Matties

'Onze lievelingsbaby'

Wat bijzonder is aan de tuin, is dat het openbaar toegankelijk is. Bij veel moestuinen zitten er hekken omheen, maar bij de MengelMoestuin in Vrederust niet. Suzanne vindt de overwinning fantastisch. 'De MengelMoestuin is één van de projecten van Groene Matties, maar het is ons eerste, dus we zijn erg blij met deze prijs voor onze "lievelingsbaby".'
Het doel van de moestuin is om een katalysator te zijn voor meer van dit soort projecten in de wijk. 'Dit wordt nu alleen maar bevestigd en onderstreept, waardoor het nog meer een katalysator kan zijn, dus dat is heel mooi', zegt Suzanne.

Buurttuin Zusterstraat

Met bijna 600 stemmen ging de HOP publieksprijs 2022 naar Buurttuin Zusterstraat. De buurttuin wordt door stemmers beschreven als een oase. Deze door bewoners zelf ingerichte openbare tuin ligt binnen een woonblok in de versteende Schilderswijk.
Manon Tiessink is erg blij met de publieksprijs. 'Eigenlijk is de publieksprijs nog belangrijker voor ons dan de juryprijs, want de publieksprijs betekent dat de bewoners en gebruikers van de tuin ons als winnaars uitroepen.'
Buurttuin Zusterstraat
Buurttuin Zusterstraat © Christiaan van der Kooy en Groene Matties
'Het zou mooi zijn als deze fijne plek nog bekender wordt in de wijk en dat er nog meer activiteiten plaats kunnen vinden in de tuin', zegt Manon. Er zijn nu al diverse activiteiten in de buurttuin, waaronder een pizzaoven, een zelfpluk moestuin, een terras en een speeltuin.

De openbare ruimte vieren

Platform STAD onderstreept met de Haagse Openbare ruimte Prijs (HOP) het belang van een goede openbare ruimte. Deze prijs is georganiseerd om iets te vieren zegt directeur Bram Heijkers. 'We weten vaak genoeg wat niet goed is, maar door middel van deze prijs willen we laten zien wat er wel goed is in de stad.'
Bram hoopt dat er meer positieve gesprekken gaan komen over de stad. 'Niet alleen dat de openbare ruimte niet mooi is, maar ook wat wel gaaf is en wat kan je zelf bijdrage aan een fijnere stad.' Hij was erg trots op vijftien mooie inzendingen. 'We hadden iets van zeven inzendingen verwacht, maar vijftien is superveel en ik vind het mooi om te zien dat er op zoveel plekken in de stad al wat gebeurt.'
Een  professionele jury nomineerde uit alle inzendingen vijf plekken voor de HOP: Buurttuin Zusterstraat, Groene Matties’ MengelMoestuin, Molenvlietpark, Playground Hondius en Toekomst Tuin Transvaal. Na een bezoek aan deze locaties koos de jury de winnaar. Het publiek koos de winnaar van de publieksprijs. Winnaars van de juryprijs en publieksprijs ontvingen ieder 500 euro om de plek nog interessanter te maken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!