'Parkpop gaat komende zomer niet door'

Goldband op Parkpop 2022
Goldband op Parkpop 2022 © Richard Mulder
DEN HAAG - Parkpop gaat volgend jaar zomer niet door. Dat zegt directeur Guus Dutrieux in een interview met het AD. Concertorganisatie Mojo heeft zich teruggetrokken, dus het is de vraag of Parkpop ooit nog terugkomt.
Het gratis festival heeft het al jaren financieel moeilijk. Daarom ging organisator Dutrieux van Ducos Productions samenwerken met Mojo, de landelijke organisatie van concerten. En het festival verhuisde van het Zuiderpark naar het Malieveld.
Maar de veertigste editie afgelopen zomer mocht niet baten. Het financiële verlies liep weer in de tonnen. En dus vertrok Mojo weer. 'Ik begrijp de keuze van Mojo volledig, zegt Guus Dutrieux die er met zijn Ducos Productions nu weer alleen voor staat in de krant. 'We hebben heel lang de tekorten gepakt en Mojo deed dat ook. Maar dat houdt natuurlijk wel een keer op.'

'Gratis festivals zijn extreem moeilijk'

Daarom gaat Dutrieux opnieuw naar het concept van Parkpop kijken. Volgens de organisator heeft hij te lang vastgehouden aan een festival dat qua concept ‘een beetje over zijn datum heen was’.
Volgens Mojo, die Parkpop een heel warm hart toedraagt, 'zijn gratis muziekfestivals financieel extreem moeilijk'. 'Guus is een geweldig mens en Parkpop is een geweldig festival, daarom hebben we twee jaar op fifty-fifty-basis meegedaan in het Zuiderpark. We moeten er niet te moeilijk over doen. Er is daar heel veel geld verloren. Parkpop kon er niet bloeien'. zegt directeur John Mulder.

Vrijwilligers

Spijt heeft Mojo niet. 'We hebben dit met opgeheven hoofd gedaan', zegt John Mulder. Maar wat nu? 'Als je alle kosten bekijkt, denk ik: misschien moet het festival meer gaan leunen op vrijwilligers. Dat is aan Guus, natuurlijk. Maar ik weet niet of het haalbaar is om dit festival gratis te houden.'
Ook de gemeente vindt het jammer dat Parkpop volgend jaar niet doorgaat. De festivalorganisatie en de gemeente gaan nadenken over de toekomst. 'Gezien alle ontwikkelingen en het veranderde festivalklimaat', zegt de wethouder Saskia Bruines. Volgend jaar moet dat leiden tot een nieuw evenementenbeleid.

Reactie raadsleden

Raadsleden Lesley Arp (SP), Kavish Partiman (CDA) en Judith Klokkenburg (CU/SGP) reageerden op het nieuws in Spuigasten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!