Advocaat debuteert met flinke nederlaag voor ADO: hoofdrollen voor Werker en Wentges

ADO Den Haag
ADO Den Haag © Richard Mulder
DEN HAAG - Dick Advocaat heeft bij zijn debuut als trainer van ADO Den Haag niet weten te winnen. De 75-jarige coach zag zijn ploeg met 4-1 verliezen op bezoek bij Almere City. Na een sterke eerste helft kantelde het duel volledig in het tweede bedrijf na een ongelukkige rode kaart van Daryl Werker.
Zonder de geblesseerde Thomas Verheydt stuurde Advocaat bij zijn eerste wedstrijd in de eerste divisie in 32 jaar tijd een bijzonder offensieve opstelling het veld in. Met Malik Sellouki en Ricardo Kishna als middenvelders naast Gregor Breinburg werden de aanvallende intenties al voor de aftrap duidelijk, schrijft Omroep West.
Het duel in Flevoland was nog geen minuut onderweg of Almere City kreeg direct een gigantische kans op de openingstreffer. Ricardo Kishna leverde de bal zomaar in, waarna de thuisploeg via Ilias Alhaft de hoek voor het uitkiezen had. De aanvaller schoof de de bal tot opluchting van alles en iedereen bij de Hagenaars voor het doel van Hugo Wentges langs. Daarmee bleef ADO een volgende horrorstart van een wedstrijd bespaard, iets waar de 75-jarige coach zijn spelers vooraf nog zo voor gewaarschuwd had.

Openingstreffer geeft ADO vleugels

In de eerste tien minuten van het duel leek ADO bevangen door angst en liet het de bal aan Almere City. Toch kwam Advocaat nog binnen het kwartier op voorsprong. Na een scherpe uitbraak belandde de bal via Mario Bilate en Xander Severina voor de voeten van Sellouki. De middenvelder kapte zijn tegenstander fraai uit en scoorde met een bekeken schot: 0-1. Een paar minuten later was een grote kans niet besteed aan Severina, waarna Kishna vanuit een vrije trap de lat teisterde.
De beste kansen bleven voor ADO Den Haag dat zich knap herpakte van de weifelende openingsfase. De gelijkmaker van Almere City kwam redelijk uit de lucht vallen. Wentges maakte op ongelukkige wijze hands net buiten zijn strafschopgebied ter hoogte van de achterlijn. Uit de daaruit volgende vrij trap stond Tyrese Asante te slapen, waardoor Almere City-spits Jeredy Hilterman op slag van rust volledig vrijstaand de gelijkmaker tegen de touwen kon koppen: 1-1.

Rode kaart en twee strafschoppen

Na de theepauze golfde het duel op en neer en kreeg Almere City op goedkope wijze een strafschop cadeau van arbiter Sander van der Eijk. De leidsman wees gedecideerd naar de stip na een vermeende overtreding van Tyrese Asante. Hij moest zijn onschuldige actie met een gele prent bekopen. Wentges ging vervolgens van schlemiel naar held door de strafschop van Hilterman overtuigend uit de rechteronderhoek te ranselen.
Even later ging het alsnog helemaal mis voor ADO. Hugo Wentges tastte mis bij een voorzet, waarna Almere City een vrije schietkans kreeg. Daryl Werker was naar de doellijn gesneld en bracht in een reflex met zijn hand redding. Met zijn actie liet de centrumverdediger Van der Eijk geen keus. De scheidsrechter stuurde Werker met rood van het veld en gaf het team van Alex Pastoor opnieuw een strafschop. Ditmaal ontfermde voormalig ADO-speler Lance Duijvestijn zich over het buitenkansje en hij wist in tegenstelling tot Hilterman wel vanaf elf meter te scoren: 2-1.

Geen kansen

Advocaat greep direct na de goal in en bracht verdediger Dirk Carlson voor middenvelder Sellouki. De wissel sorteerde het gewenste effect niet. Hilterman werd na een prima aanval van Almere volledig over het hoofd gezien door de ADO-defensie een kon eenvoudig binnentikken van dichtbij: 3-1. In het restant van de wedstrijd probeerden de Hagenaars het nog wel, maar wisten ze met tien man geen kansen meer te creëren. Extra domper op de nederlaag was het geblesseerd uitvallen van Hugo Wentges vijf minuten voor tijd. De keeper werd vervangen door Luuk Koopmans.
In de zes minuten extra tijd die volgde, werd de schade nog groter voor ADO. Álvaro Peña mocht oog in oog met Koopmans volledig vrijstaand aanleggen en maakte geen fout: 4-1. Zodoende debuteert Advocaat met een fikse nederlaag als eindverantwoordelijke van ADO. Bij de Hagenaars zal vooral gebaald worden van het gebrek aan efficiëntie in de eerste helft en de defensieve kwetsbaarheid achterin. Voordat de winterstop begint, heeft ADO nog één kans om het kalenderjaar met een goed gevoel af te sluiten. Aanstaande vrijdag komt om 20.00 uur TOP Oss op bezoek in Den Haag.
Opstelling Almere City: Bakker; Akujobi, Van Bruggen, Barbet, Royo (46. Poll); Pascual (46. Post), Duijvestijn, Peña, Resink (87. Receveur); Alhaft (87. Van Hoeven), Hilterman (90. Pouwels).
Opstelling ADO Den Haag: Wentges (83. Koopmans); Asante, Van Breemen, Werker, Absalem; Breinburg, Sellouki (64. Carlson), Kishna (80. Catic); Severina, Bilate, Zwarts (80. Esajas).

Scoreverloop Almere City - ADO Den Haag: 4-1 (1-1)

  • 0-1 Malik Sellouki
  • 1-1 Jeredy Hilterman
  • 2-1 Lance Duijvestijn
  • 3-1 Jeredy Hilterman
  • 4-1 Álvaro Peña
Gele kaarten: Royo, Duijvestijn (Almere City), Asante (ADO Den Haag)
Rode kaart: Darryl Werker (ADO Den Haag)

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!