Hoe redden we Parkpop? 'Geen internationale acts, een euro entree en terug naar Zuiderpark'

DEN HAAG - De veertigste editie van Parkpop dit jaar was misschien wel de laatste. Het Haagse festival gaat aankomende zomer niet door. De kosten rijzen de pan uit en de samenwerking met concertorganisatie Mojo is stopgezet. Hoe nu verder?
Den Haag is geschrokken van het nieuws dat Parkpop in 2023 niet doorgaat. Na twee jaar corona werd afgelopen zomer de veertigste editie gevierd met een knaller van een line-up. Maar financieel is een gratis festival niet meer op te brengen. Of Parkpop überhaupt nog door kan is ook de vraag.
'Ik hoop op een revival, maar echt zien doe ik het niet', zegt Mister Parkpop René Bom een tikkeltje pessimistisch in Bob Staat Op. 'Een gratis festival is eigenlijk niet meer van deze tijd.'
Er zullen dingen moeten veranderen, denkt de oud-nachtburgemeester. 'Ik hoop dat ze kleiner verdergaan, zoals ze ook begonnen zijn, met één podium.' En de organisatie kan nadenken over entreegeld, zegt Bom. Dat idee kwam al eerder eens ter sprake. 'Als iedereen nou een gulden betaald', was toen de brainstorm, 'dat kan iedereen wel missen.' Kaderock is op een gegeven moment ook 2,50 entree gaan vragen, werpt Bom op. 'Dat hebben de meesten wel gepikt'.

'Den Haag zonder Parkpop kan niet'
Ook de politiek hoopt dat Parkpop door kan. 'Den Haag zonder Parkpop kan niet', zegt Alexander Roep (VVD) in Bob Staat Op. 'Het college moet er alles aan doen, linksom of rechtsom, dat er nog een editie komt. Wellicht met een kleine toegangsprijs', zegt ook Roep.
'Ik vind het geen probleem om entreegeld te betalen voor een programma van een hele dag. Maar er zijn ook mensen die het niet kunnen betalen, die wil je dit niet ontnemen. Dus misschien moet je mensen met een Ooievaarspas gratis binnenlaten en de rest laten betalen. Dan helpen we elkaar', zegt Pat Smith, de huidige nachtburgemeester in Haags Bakkie.
Terug naar Zuiderpark
De Haagse Stadspartij maakte zich al eerder dit jaar zorgen over de hoge kosten van de organisatie van festivals, zoals ook Jazz in de Gracht dat dit jaar niet doorging. Om Parkpop te behouden stelt de partij voor om terug te gaan naar het Zuiderpark. Parkpop hoeft dan niet per se een nationaal festival te zijn. 'Het is ons feestje', zegt fractievertegenwoordiger Tim de Boer.
Daar sluit Roep zich bij aan. Volgens hem kan het festival zelf ook besparen door geen internationale acts neer te zetten. 'Zet Goldband neer als hoofdact, dat is toch goedkoper dan UB40. We hebben zat acts die het hoofdpodium waard zijn. Maak het Haagser, kleiner en ga terug naar het Zuiderpark. Begin daar', oppert Roep.

Internationale acts zijn duur
Het boeken van internationale acts is volgens Smith ook niet nodig. Dat merkte hij ook de afgelopen editie. 'Je had twee kanonnen met DI-RECT en Goldband, daar kwam UB40 niet meer overheen. Voor het internationale tintje zet je er een band neer die goed is, maar zijn beste tijd heeft gehad', zegt hij in Haags Bakkie.
Dat we zelf genoeg goeie acts in huis hebben blijkt wel. Het publiek ging los bij Goldband en op het Haagse veld met onder anderen Prins S. en De Geit, was het één groot feest. 'Het Haagse veld was een uitblinker. We hebben veel talent en Parkpop was een kans om te stralen', zegt Yaël Dekker van Poprader.
Twee kanonnen met DI-RECT en Goldband
Daar sluit de nachtburgemeester zich bij aan. 'Als je ziet wat DI-RECT, Goldband en Prins S. en De Geit deden, dat ging helemaal kapot. En dat was alleen door Haagse acts.' En er is nog veel meer talent in de stad, zegt hij. 'We hebben veel bands en hiphop in Den Haag. Het is tijd voor iets nieuws. Ik zou het leuk vinden als Parkpop terugkomt in het Zuiderpark.
Steun gemeente
De Haagse wethouder Saskia Bruines sluit niet uit dat Parkpop financiële steun krijgt van de gemeente. Als Parkpop met een goed plan komt, valt er over de editie 2024 te praten, legt de wethouder uit. 'Het festival moet niet elk jaar met een tekort blijven zitten. Ze kunnen gewoon subsidie aanvragen, de voorwaarden voor Parkpop zijn niet anders dan voor andere festivals. Ik geef ze een jaar de tijd om goed na te denken', zei de wethouder bij mediapartner Omroep West.
Hart voor Den Haag heeft een spoeddebat aangevraagd over Parkpop. 'Het kan niet zo zijn dat de veertigste editie ook meteen de laatste was', zegt Hart voor Den Haag-raadslid Ralf Sluijs. 'We gaan zeker proberen dit geld te behouden voor het Zuiderpark en het feestje daar', zegt Tim de Boer van de HSP.
Bekijk hier de samenvatting van Parkpop 2022 met presentatrice Nicolette Krul: