Hart voor Den Haag wil nieuwe verkiezingen als een college valt: 'Want kiezers zijn de baas'

DEN HAAG - Wanneer een Haagse coalitie valt, moeten er voortaan nieuwe verkiezingen komen. Dat vindt Hart voor Den Haag, de grootste partij in de gemeenteraad. Wanneer het kabinet valt worden er altijd nieuwe verkiezingen gehouden. Maar in gemeentes gebeurt dat niet. Dat staat zelfs in de grondwet. 'Kiezers haken massaal af door het negeren van de verkiezingsuitslag. En kiezers zijn de baas', zegt Ralf Sluijs van de partij.
Nu is het zo dat als een coalitie aftreedt er geen nieuwe verkiezingen komen. De huidige partijen moeten dan weer samen om de tafel om er met elkaar uit te komen. Hart voor Den Haag zou dat graag anders zien.
Daarom wil de partij dat burgemeester Jan van Zanen, die ook voorzitter is van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), daarover gaat praten bij de VNG. In 2019 werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen voor tussentijdse verkiezingen. 'Maar hier is verder nooit invulling aan gegeven', zegt Sluijs. Hij wil dat Van Zanen dat idee opnieuw bij de gemeenten en kabinet oppert.
Negen zetels
Hart voor Den Haag haalde negen zetels bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen maar kwam niet in de coalitie terecht. Tegen partijleider Richard de Mos loopt een rechtszaak vanwege corruptie en sommige partijen wilden daarom niet samenwerken met Hart voor Den Haag. En dat is slecht voor het vertrouwen in de politiek, vindt de partij.
Daarom wil de partij dat er ook iets gedaan wordt tegen het van tevoren uitsluiten van andere partijen. 'Zodra partijen elkaar over en weer uitsluiten en dat uiteindelijk resulteert in een coalitie waar bijvoorbeeld de grootste partij geen onderdeel van uitmaakt, dan voelen die kiezers zich terecht in de kou gezet en niet gehoord', zegt Sluijs. En dat is schadelijk voor het vertrouwen.
Uitsluiten
De grootste zorg van Hart voor Den Haag is dan ook het wantrouwen naar de politiek. In Den Haag ging slechts 43,03 procent naar de stembus. 'Hoe kan het dat de opkomst zo laag is?' Het uitsluiten van partijen helpt daar niet bij, vindt Sluijs. Want daardoor hebben mensen geen vertrouwen meer in verkiezingen.
'Probeer op voorhand met iedereen te praten en daarna ook. Roep niet alleen maar barrières op, want dat maakt het alleen maar lastiger. En je zet een groot deel van de kiezers buiten spel', zegt Sluijs. Als je na gesprekken toch niet met elkaar verder kan, dan mag je zeggen 'dit gaat hem niet worden', vindt Sluijs. 'Maar ga wel in gesprek met elkaar.
Agenda burgemeester en wethouders
Het mag volgens Hart voor Den Haag sowieso allemaal wel wat transparanter, ook bij de wethouders en burgemeester. Daarom gaat de partij woensdag in de raadsvergadering over de begroting ook opperen om de publieke afspraken van wethouders en Jan van Zanen van tevoren openbaar te maken. Nu posten de wethouders achteraf meestal iets op sociale media en de burgemeester heeft een wekelijks fotodagboek van zijn ontmoetingen in de stad.
'Het is ten eerste leuk voor de mensen in de stad om te kunnen zien wat het college allemaal doet maar het is ook een stukje transparantie naar de raad toe. De burgemeester en wethouders worden door ons allemaal betaald, dan mogen we ook wel weten waar ze mee bezig zijn', zegt Sluijs. 'Het geeft ook meer betrokkenheid bij de stad. En ministers doen dat ook al', aldus het raadslid.