'Deze overlast moet stoppen': Partij voor de Dieren start vuurwerkmeldpunt

Foto ter illustratie: PXHere
Foto ter illustratie: PXHere
DEN HAAG - In sommige wijken lijkt het al 31 december, daar wordt alweer volop geknald met vuurwerk. Om iets te doen tegen vuurwerkoverlast is de Partij voor de Dieren een vuurwerkmeldpunt begonnen. 'Deze overlast moet stoppen', zegt raadslid Robin Smit van de PvdD.
Afgelopen maand liet de gemeente weten dat er in Den Haag geen vuurwerkverbod komt. Toch wordt er volgende week tijdens de raadsvergadering opnieuw gestemd over een vuurwerkverbod.
Desalniettemin wilde de PvdD alvast een vuurwerkmeldpunt maken. 'Het is bedoeld om te kijken waar de overlast het grootst is', zegt Smit in Bob Staat Op. De meldingen wil de partij overhandigen aan de burgemeester. 'Om aan te tonen waar de overlast torenhoog is en waar je dan maar een vuurwerkvrijezone moet maken.' Ook kan de politie beter ingrijpen als ze weten waar nu al vuurwerk wordt afgestoken.

Vuurwerkpolitie

Om dat ook allemaal te handhaven zou Smit hier graag een vuurwerkpolitie hebben, zoals in Rotterdam. 'Zij surveilleren meer op straat, zijn de ogen en oren in de wijk. Op die manier kan je de strijd tegen vuurwerk beter aan. Dus laten we hier ook de vuurwerkpolitie in het leven roepen', vindt Smit.
Tijdens corona was het een stuk rustiger, doordat er een landelijk vuurwerkverbod was. 'Tijdens die jaarwisselingen viel de schade vele malen lager uit', schrijft de PvdD. Daarom pleit die partij samen met GroenLinks landelijk voor een verbod op consumentenvuurwerk.
Vuurwerk maakt meer kapot dan je lief is
'Opgeblazen ogen en vingers zijn geen uitzondering. Daar komen de nadelige effecten op het milieu nog eens bovenop. En als klap op de vuurpijl de angst en stress die vele dieren ervaren. Vuurwerk maakt meer kapot dan je lief is en dat moet stoppen', zegt Smit.

Stemmen vuurwerkverbod

Tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar wordt volgende week opnieuw gestemd over een vuurwerkverbod in Den Haag. 'Veel mensen staan hierom te springen. Er is veel narigheid van vuurwerk. Het is een traditie waarvan wij zeggen; die heeft z'n langste tijd gehad', zegt Smit.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!