Bevrijdingsfestival gratis toegankelijk door subsidie, Varend Corso krijgt vooralsnog geen geld

© Den Haag FM
DEN HAAG - Vijftien evenementen krijgen volgend jaar een financiële bijdrage van de gemeente. In totaal wordt er 2.050.000 euro uitgetrokken om in 2023 grote en kleine publieksevenementen mogelijk te maken. Onder meer de CPC Loop, het festival The Life I Live, Vlaggetjesdag, de Sinterklaasintocht en het vuurwerkfestival op Scheveningen kunnen op een bijdrage rekenen. Het Varend Corso Westland valt vooralsnog buiten de boot.
Het Bevrijdingsfestival kan rekenen op 325.000 euro, The Life I Live krijgt 320.000 euro toebedeeld en ook het Scheveningse Vuurwerkfestival krijgt 150.000 euro subsidie. Het Varend Corso Westland had in haar plannen rekening gehouden met een nieuwe vaart door Den Haag, maar krijgt op dit moment geen geld van de gemeente.
'Met deze bijdrage aan Haagse festivals streven we als gemeente naar een zo divers mogelijk aanbod het gehele jaar door', legt economiewethouder Saskia Bruines (D66) uit. 'Tegelijkertijd zien we dat veel organisatoren het moeilijk hebben door hogere kosten als gevolg van inflatie en de energiecrisis, maar ook het tekort aan personeel en materialen. Daardoor is er meer subsidie aangevraagd dan gebruikelijk. Helaas is ons evenementenbudget niet toereikend om deze hogere kosten op te vangen. Daarom is er bij de beoordeling nadrukkelijker dan voorheen rekening gehouden met de absolute noodzaak voor een subsidie.'

Bevrijdingsfestival gratis toegankelijk door subsidie

Organisator Gerard van den IJssel van het Bevrijdingsfestival is blij dat zijn evenement een bijdrage krijgt. Hij vertelt in Bob Staat Op dat het festival vorig jaar 'met de hakken over de sloot' rond is gekomen. 'Dus we maakten ons best een beetje zorgen over het volgende jaar, maar gelukkig deelt de gemeente onze zorgen en krijgen we extra subsidie.'
Het Bevrijdingsfestival krijgt 325.000 euro van de gemeente en dat is hard nodig. 'We zijn er nog niet, maar dit is een goede steun in de rug. Alles is duurder geworden: de artiesten, de bands, de productie, het inhuren van personeel, vervoer, energie, alles.' Ook kreeg men het afgelopen jaar minder subsidie uit een ander fonds.
Een van de argumenten om het festival extra geld te geven is volgens Van den IJssel dat het zo gratis toegankelijk blijft. 'De gemeente vindt net als wij dat je niet zou moeten betalen om vrijheid te vieren.' Dat gebeurde dit jaar wel in Groningen, daar moesten bezoekers een bijdrage betalen om naar het festival te gaan. 'Dat is daar niet goed bevallen. Ik ben blij dat we dat in Den Haag niet hoeven te doen.'

Varend Corso Westland valt buiten de boot

Varend Corso Westland krijgt vooralsnog geen subsidie van de gemeente. Net als het Milan Summer Festival vindt het college dat ze nog niet voldoen aan de voorwaarden om een bijdrage te krijgen als 'grootschalig publieksevenement'. De organisaties krijgen het advies om alsnog een aanvraag te doen voor een kleiner bijdrage.
De organisatie van het Varend Corso had in haar plannen al opgenomen om ook in 2023 door de Haagse wateren te varen. Dat gebeurde dit jaar voor het eerst. Corso-organisator Rob Baan zegt tegen mediapartner Omroep West 'Diep, díep teleurgesteld' te zijn. Vorig jaar kreeg men een eenmalige subsidie van 25.000 euro en men ging er van uit dat de subsidie verlengd zou worden.

'Het gaat om 50.000 euro, is dat nou nergens te vinden?'

Hart voor Den Haag vindt het 'waardeloos' dat het Corso geen subsidie krijgt. 'We hebben daar volle kades gezien. We hebben mensen vrolijk gezien. We hebben eindelijk mooie boten gezien', reageert Richard de Mos in Bob Staat Op. 'Het is ook belangrijk voor de relatie met buurman Westland. Het is enorm jammer dat de wethouder van Economie dat niet inziet.'
De Mos wil bij de begrotingsbehandeling volgende week moties indienen om het Corso toch te steunen. 'Het gaat om 50.000 euro, is dat nou nergens te vinden?', vraagt De Mos zich af. 'We gaan gewoon proberen om een meerderheid in de gemeenteraad te krijgen om dit voornemen van het college terug te draaien.'

Kleinere evenementen

Er zijn ook elf kleinere evenementen, waaronder het Dutch Surffestival en Kingsworld Den Haag, die op een bijdrage kunnen rekenen. In totaal is er 300.000 euro beschikbaar voor kleine publieksevenementen. Dat geld wordt in twee rondes verdeeld en een organisatie kan maximaal 25.000 euro krijgen. Voor elf evenementen is bekend dat zij kunnen rekenen op een kleine bijdrage.
 • Chinees Nieuwjaar Festival (€ 12.500)
 • Grauzone Festival (€ 10.000)
 • St. Patrick’s Day Festival (€ 10.000)
 • Rewire (€ 25.000)
 • Haagse Vrijheidsweken (€ 10.000)
 • Dutch Surffestival (€ 10.000)
 • Kingsworld Den Haag (€ 15.000)
 • Nationale Kinderherdenking (€ 10.000)
 • Nederlands Bierproeffestival (€ 10.000)
 • North Sea Regatta (€ 12.500)
 • Den Haag Outdoor (€ 10.000)
Organisaties kunnen nog tot en met 28 februari een aanvraag doen voor een bijdrage uit het Promotiefonds voor de tweede helft van het jaar. Ook wanneer een evenement geen grootschalige bijdrage heeft gekregen is het mogelijk een nieuwe aanvraag te doen. Varend Corso Westland en Milan Summer Festival wordt geadviseerd daar een aanvraag voor te doen omdat zij 'op dit moment niet aan de voorwaarden voor een bijdrage als grootschalig publieksevenement' voldoen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!