Politie opnieuw zichtbaar aanwezig in Schilderswijk rond WK-wedstrijd Marokko

© Regio15
DEN HAAG - De gemeente Den Haag neemt rond het WK-duel van Marokko wederom maatregelen om de orde in de Schilderswijk te bewaken. Bij de eerdere wedstrijden die Marokko won, sloeg de feestvreugde in de Schilderswijk om in ongeregeldheden. Het voetbalelftal van Marokko speelt woensdagavond in de halve finale tegen Frankrijk tijdens het WK voetbal in Qatar.
De politie zal ook tijdens de halve finale zichtbaar aanwezig zijn in de Schilderswijk. 'Agenten zullen optreden als mensen de orde verstoren', zegt de woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen. Dit houdt in dat de politie ingrijpt wanneer er (zwaar) vuurwerk wordt afgestoken of wanneer hiermee wordt gegooid.
Ook ziet de politie erop toe dat kruispunten niet worden geblokkeerd door fans van het Marokkaanse voetbalelftal. Bij eerdere wedstrijden ontstonden met name op het kruispunt tussen de Hoefkade en Vaillantlaan ongeregeldheden. Zo moest de ME zaterdag tijdens de kwartfinale tegen Portugal ingrijpen op dit kruispunt.

Waarschuwingsbrieven

Potentiële relschoppers hebben een waarschuwingsbrief gekregen waarin staat dat ze een gebiedsverbod kunnen krijgen als ze wederom bij de rellen aanwezig zijn. De gemeente liet zaterdag weten dat dertig personen zo'n brief op de deurmat hebben gekregen. Den Haag heeft nog geen daadwerkelijke gebiedsverboden opgelegd.

Relschoppers weren

Tijdens en na het WK-duel tussen Marokko en Frankrijk zijn er ook weer verkeersmaatregelen om supporters uit andere delen van de stad of uit andere gemeentes te weren uit de Schilderswijk. Wat deze maatregelen precies inhouden en welke wegen minder toegankelijk zijn voor het verkeer wordt niet bekendgemaakt, omdat de maatregelen anders geen nut hebben. 'Voor weggebruikers is het advies om tijdens en na de wedstrijd rekening te houden met verkeersoverlast in de Schilderswijk', laat de woordvoerder weten.

Buurtvaders en jongerenwerkers in gele hesjes

Ook de buurtvaders en jongerenwerkers van de Schilderswijk worden opnieuw ingezet om de emoties rond de voetbalwedstrijd in goede banen te leiden. 'De afgelopen tijd hebben zij goed werk verricht', liet de gemeente eerder weten. De jongerenwerkers hebben woensdagavond een geel hesje aan voor de herkenbaarheid. Wanneer de ongeregeldheden echt uit de hand dreigen te lopen, grijpt de politie in. 'Dat kun je niet overlaten aan buurtvaders en jongerenwerkers', zegt de woordvoerder van Van Zanen.
Marokko staat woensdagavond om 20.00 uur in de halve finale tegen Frankrijk. Het is de eerste keer dat Marokko in de halve finale staat van het WK voetbal. Marokko mag, ongeacht winst of verlies, sowieso nog een keer in actie komen op het WK in Qatar. Zondag strijden de winnaars van de halve finales om de wereldtitel. Zaterdag spelen de twee verliezers de troostfinale om de bronzen medaille.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!