Goldband op plek 55 in Top 2000: hoogste binnenkomer

© Nick van Tiem / Suze Kuit
DEN HAAG - Goldband is dit jaar verrassend de hoogste nieuwe binnenkomer in de NPO Radio 2 Top 2000. Boaz, Karel en Milo staan met hun hit Noodgeval op plek 55. Dat heeft NPO Radio 2 donderdag bekendgemaakt. Ook Son Mieux staat hoog in de lijst. Multicolor staat op plek 179.
Leave The Door Open van Silk Sonic is met een winst van 1443 plaatsen de snelste stijger. Ook de youtubers van Bankzitters doen goede zaken met een entree op 370 met Je Blik Richting Mij. Hun andere single Stapelgek stijgt naar 149.
Peter de Vries, zendermanager van NPO Radio 2, vindt dat laatste een mooi voorbeeld van hoe jongeren dit jaar een stempel op de lijst van de Top 2000 hebben weten te drukken. 'De gemiddelde leeftijd van de stemmers die kozen voor Je Blik Richting Mij van Bankzitters is 19 jaar. Terwijl bijvoorbeeld bij Vluchten Kan Niet Meer van Jenny Arean en Frans Halsema, dit jaar op 1710, de gemiddelde leeftijd ruim boven de 60 jaar ligt. De Top 2000 is van álle leeftijden, van jong tot oud: het is de lijst van het hele gezin.'

Overleden

Bekende artiesten die afgelopen jaar overleden zijn, onder anderen Jerry Lee Lewis, Olivia Newton-John en Irene Cara, keren na jaren afwezigheid ook terug in de Top 2000. Van Doe Maar, waarvan frontman Henny Vrienten overleed, staan bovendien Tijd Genoeg en Nachtzuster voor het eerst in de lijst. Vader Abraham heeft de lijst niet gehaald. Hij stond in het verleden wel vijftien keer genoteerd met In 't Kleine Café Aan de Haven.
Donderdagmiddag werd ook bekendgemaakt dat De Dijk de vijfde winnaar is van de Top 2000 Award. De Amsterdamse band, die komend weekend voor de allerlaatste keer optreedt, ziet dit jaar alle noteringen stijgen en dat is voor NPO Radio 2 reden om de groep extra te belonen. In totaal staat de band vijftien keer in de Top 2000, één notering meer dan vorig jaar. Laat Het Vanavond Gebeuren keert na zes jaar afwezigheid terug.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!