Bewonersorganisatie Laak over plannen voor de wijk: 'We voelen ons gehoord'

Spoorwijk
Spoorwijk © Fotograaf Harry van Reeken, collectie Haags Gemeentearchief
DEN HAAG - 'De ambities zijn mooi, maar ze mogen nog wat concreter', dat zegt bewonersorganisatie Radilaak over de plannen van de gemeente om de problemen in Laak aan te pakken. Dat zegt Saskia van Radilaak in Bob Staat Op.
Bewoners schreven een brandbrief aan de gemeente omdat ze willen dat er echt iets gebeurt in hun wijk. 'Hebben jullie eigenlijk enig idee hoe wij in onze directe omgeving en woningen, lijden onder angst, verdriet en boosheid?'
Er is nu eindelijk naar de bewoners geluisterd: om Laak uit het slop te trekken zijn er samen met bewoners en ondernemers plannen bedacht, onder het motto 'Gastvrij Laak'. De plannen gaan over wonen, parkeren, veiligheid, afval en armoede. Laak moet een wijk worden waar mensen 'fijn en veilig wonen en waar het lekker groen en schoon is', aldus het plan.

Enthousiast, maar sceptisch

Bewonersvereniging Radilaak is enthousiast over de plannen, maar is nog wel wat sceptisch. 'Eerst zien dan geloven', zegt Saskia. Ook zien ze hun ideeën niet echt terug in het plan. De plannen die er nu liggen mogen wat hun betreft wat concreter worden, en meetbaar. 'Wanneer ga je het doen? Hoe gaat het eruit zien?'
Als voorbeeld noemt Saskia de ondergrondse containers en parkeerdruk in de wijk. 'We willen graag oracs plaatsen, maar hoeveel en op welke termijn? En hoe gaat het verlagen van de parkeerdruk eruit zien. Er staan wel wat cijfers in het plan, maar niet voldoende.' Zo staat er volgens Saskia vooral dat de gemeente onderzoek gaat doen. Dat vindt ze nog te vaag.

Vertrouwen

Al met al voelen de bewoners zich nu door de gemeente serieus genomen. 'In dit plan zien we heel veel terug wat we al heel lang roepen.' Voor inwoners van Laak is het belangrijk dat ze eindelijk gezien worden. 'We hadden het gevoel niet gehoord te worden over problemen zoals afval en gevoel van onveiligheid. En er is een gebrek aan vertrouwen in de gemeente en de politiek. Want het heeft toch geen zin het te melden', vertelt Saskia.
Bewoners worden binnenkort bijgepraat over de plannen voor Laak en mogen dan hun feedback geven. 'Hopelijk komen we dan een stapje verder.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!