112-fotografen bezorgd over stoppen persalarm hulpdiensten: 'Belangrijke informatiebron verdwijnt'

DEN HAAG - Fotojournalisten in Den Haag maken zich zorgen om de toekomst van hun werk en de journalistiek. P2000, het meldingsysteem van de hulpdiensten, wordt afgeschaft. Dat heeft justitieminister Yesilgöz besloten vanwege de privacy van slachtoffers. René Hendriks van Regio15 hoopt dat het besluit nog kan worden teruggedraaid. 'Anders gaat een belangrijke informatiebron van de fotojournalist verdwijnen', zegt hij in Bob Staat Op.
P2000 is al jaren het systeem voor de hulpdiensten om gealarmeerd te worden, zoals de traumahelikopter en de vrijwillige brandweer. Verschillende websites, zoals Regio15, delen die lijst met meldingen ook online. Fotografen van Regio15 gaan op die meldingen af om foto's te maken. Daardoor weten we bijvoorbeeld dat er elke keer auto's op de poller op de Escamplaan knallen.
Maar nu is er besloten om het af te schaffen. En dat is een slecht idee, zegt Hendriks. Als voorbeeld noemt hij de gladheid van de afgelopen dagen. 'We konden goed zien waar veel ongelukken waren.' En het gaat niet alleen om informatie over aanrijdingen. 'Ook over steekpartijen, het dumpen van drugsafval of beschieten van horecapanden.'
Als het systeem wordt afgeschaft weten inwoners van Den Haag minder goed wat er allemaal gebeurt in de stad. 'Er zal minder aandacht voor komen wanneer er minder beeld is.' Daardoor zullen journalisten volledig afhankelijk zijn van wat de politie communiceert met de inwoners, vreest Hendriks.
Verslaggeving in gevaar
Ook de NVJ, de vakbond voor journalisten maakt zich zorgen en heeft protest aangetekend tegen het besluit. 'Ons meest fundamentele bezwaar is dat adequate en tijdige verslaggeving in gevaar komt door het verdwijnen van de alarmering,' zegt NVJ-secretaris Paul Teixeira.
'Journalisten kunnen minder goed of zelfs helemaal niet ter plaatse verslag doen van het optreden van een hulpdienst en worden voortaan afhankelijk van het publiek of hulpdiensten zelf. Daardoor is een onafhankelijke blik op het functioneren van deze diensten niet langer aan de orde én wordt het publiek niet langer goed geïnformeerd.'
Iedereen opbellen
Het afschaffen van het systeem zou ook betekenen dat woordvoerders van de politie alle redacties moeten bellen als er een incident is.
'Als er in een regio ’s nachts een incident plaatsvindt, bijvoorbeeld een ernstige brand met impact op de omgeving, moet de dienstdoende politievoorlichter alle regionale en landelijke journalisten gaan bellen, appen of sms'en. Dat is ondoenlijk en de politie zal naar aanleiding van het ministeriele besluit niet honderden extra voorlichters aannemen om het gat op te vullen dat ontstaat door het stopzetten van de automatische persalarmering.'