Kapvergunning voor boom in de tuin mogelijk afgeschaft: 'Onbegrijpelijk', zegt Haagse Stadspartij

Foto ter illustratie: Mathias Reding (Unsplash)
Foto ter illustratie: Mathias Reding (Unsplash)
DEN HAAG - Als het aan de gemeente ligt hebben inwoners in de toekomst geen kapvergunning meer nodig. Dan kan je een boom in je tuin weghalen wanneer jij daar zin in hebt. Een slecht plan, vindt de Haagse Stadspartij, want bomen zijn goed voor de natuur, de biodiversiteit en tegen de hittestress, aldus de partij.
Wie nu een boom wil kappen in de achtertuin moet daarvoor bij de gemeente een vergunning aanvragen. Die doet dan onderzoek naar de boom en of die wel of niet gekapt mag worden. Hierdoor heeft de gemeente ook een goed beeld van het aantal gekapte bomen in de stad. Maar dat wil het college nu afschaffen.
Daar is de Haagse Stadspartij het niet mee eens. 'De gemeente deelt voor duizenden euro's gratis bomen uit aan inwoners om het "ontstenen" te stimuleren, die zij naar willekeur een half jaar later weer mogen kappen, onbegrijpelijk!', zegt Kim Vrolijk van de partij. Dat is een dubbele boodschap, zegt HSP.

Bomen geven privacy

Volgens Vrolijk hebben we de bomen hard nodig in de stad. 'Voor de biodiversiteit en om hittestress tegen te gaan, zeker in wijken die versteend zijn. De kapvergunning is nu nog een drempel om goed na te denken voor het kappen. Wij zijn bang dat er nu een toename komt', zegt Vrolijk in Bob Staat Op.
Een boom in iemands achtertuin is volgens de partij ook voor omwonenden belangrijk. 'Ik zou het vervelend vinden als mijn buren hun boom kappen. Dan zou ik ook een stukje privacy inleveren', zegt Vrolijk. Volgens de partij mag een nieuw tuindesign geen reden zijn om een boom te kappen. 'Op het belang van bomen in achtertuinen wat betreft biodiversiteit, bestrijden hittestress, opvang regenwater en de bijdrage aan het leefgenot bezuinig je niet!'
Ook de Partij voor de Dieren trok eerder al aan de bel over de kapvergunning.
Het plan voor de bomenkap wordt woensdag besproken in de gemeenteraad. HSP dient een motie in om kosten te verbinden aan een kapvergunning. 'Zo is een bezuiniging overbodig en wordt er niet te makkelijk gedaan over kappen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!