Thomas Verheydt, Steffie van der Peet en Sarina Wiegman winnen Haagse Sportprijs

© Sebastiaan Nederhoed
DEN HAAG - Thomas Verheydt, Steffie van der Peet, Hijs Hokij en Sarina Wiegman hebben maandagavond een Haagse Sportprijs gewonnen. De jaarlijkse prijzen werden uitgereikt in Sportcampus Zuiderpark. Dit zijn de winnaars op een rij.

Sportvrouw

Sportvrouw van het jaar is geworden Steffie van der Peet. Deze nog jonge baanwielrenster was afgelopen jaar in bloedvorm. De belangrijkste prestaties voor haar nominatie waren WK brons en EK zilver, maar zelfs na het bekendmaken van haar nominatie bleef ze belangrijke prijzen in de wacht slepen, waaronder twee maal Champions League goud op het onderdeel keirin.

Sportman

Verkozen als sportman van het jaar is dit jaar Thomas Verheydt. De 30-jarige vice-captain is topscorer aller tijden sinds ADO Den Haag profvoetbal speelt, met 30 doelpunten in de competitie. Een groot voorbeeld voor vele Haagse voetbal jongens en meisjes. In het bijzijn van een aantal teamgenoten, vrienden en familie nam hij vol trots zijn prijs in ontvangst.

Sportploeg

De award voor sportploeg van het jaar ging naar de ijshockey mannen van Hijs Hokij. Hijs Hokij is de oudste en op het moment de meest succesvolste ijshockeyclub van Nederland. Afgelopen jaar was wonnen zij het Nederlands Kampioenschap (BeNeLeague), de Beker én de supercup. Genoeg redenen om uitgeroepen te worden tot sportploeg van het jaar.

Talent

Meerkamper Gabriel Emmanuel won de prijs voor talent van het jaar. Vorig jaar was hij ook al genomineerd, maar dit jaar logen zijn prestaties er weer niet om. Hij veroverde de wereldtitel op de tienkamp voor atleten jonger dan 20 jaar met goud op de onderdelen horde en discuswerpen. Volgend jaar gaat Gabriel naar Amerika om daar zijn atletiek talent verder te ontwikkelen.

Coach

Ze won al drie keer eerder. Sarina Wiegman ging er wederom met de prijs voor coach van het jaar vandoor. Na een ongelukkige Olympische Spelen met de Oranje Leeuwinnen stapte ze over naar de nationale ploeg van Engeland. En met succes! Naast het winnen van het EK met deze ploeg werd ze ook nog eens uitgeroepen tot UEFA Women's Coach of the Year 2021-2022. Een terechte winnares van de coach van het jaar award voor iemand die zo veel voor het vrouwenvoetbal betekent.

Scheidsrechtersprijs en Richard Krajicek-prijs

Om te laten zien hoe belangrijk Den Haag scheidsrechters en een positieve sportcultuur vindt, is de prijs 'Scheidsrechter van het jaar' sinds 2021 onderdeel van het Sportgala. Deze prijs is dit jaar gewonnen door Jan Blok, lid van de Haagse Wielervereniging HSK Trias.
Ook werd, net als vorig jaar, de Richard Krajicek prijs uitgereikt. In aanloop naar het sportgala zijn tal van activiteiten georganiseerd door Scholarshippers van de Krajicek Foundation om de Haagse wijken letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen. De Richard Krajicek prijs ging naar Mayar Messaoud van playground Vermeerpark, vanwege het event waarin verrassende en innovatieve sporten werden aangeboden aan de buurtkinderen.

Crowdfunding voor talenten

Nieuw dit jaar is extra ondersteuning voor de drie genomineerde Sporttalenten van het jaar. Samen met het Yvonne van Gennip Talent Fonds geeft de gemeente jonge sporters tot en met 24 jaar iets extra's. Ze kunnen zelf een soort crowdfundpagina aanmaken en donaties ontvangen om hun sportdroom te verwezenlijken.
De gemeente heeft maandag drie winnaars 500 euro gedoneerd als kickstart van hun campagne op Talentboek Den Haag. Sporttalent van het jaar Gabriel Emmanuel, genomineerde judoka Joshua de Lange en freerunster Noa Diorgina Man kregen het geldbedrag. Tijdens de uitreiking doneerde ook het publiek geld.
De winnaars van de sportprijzen zijn voor de helft bepaald door het publiek, wat online via de stemtool heeft gestemd, en voor de andere helft door een vakjury.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!