250.000 kilo illegaal vuurwerk gevonden in Duitse bunker: Hagenaar opgepakt

© politie
DEN HAAG - De politie heeft een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen. In totaal is er zo'n 250.000 kilo vuurwerk ontdekt in een bunker in de buurt van Enschede. Tijdens het onderzoek zijn er onder andere huiszoekingen gedaan in Den Haag, een Hagenaar is opgepakt, laat de politie weten aan Den Haag FM.
In Den Haag, Enschede, Haaksbergen zijn doorzoekingen gedaan. Dat gebeurt ook in Duitsland. Daar worden de bunker, vier vuurwerkwinkels, een afhaalpunt en twee vestigingsadressen van de bedrijven van de verdachten doorzocht.
Naast de Hagenaar is ook iemand uit Enschede opgepakt. Een van de twee wordt ook verdacht van het witwassen van de opbrengsten, meldt de politie dinsdag.

Online verkoop

Volgens de politie boden de verdachten het vuurwerk online aan, waarna de bestellingen in Duitsland opgehaald konden worden. De verdachten probeerden via een omweg de regels te omzeilen door kopers te vragen naar een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en te doen alsof er sprake is van professionele handel.
In werkelijkheid zouden de kopers geen professionele vuurwerkhandelaars zijn maar gewone huisvaders en illegale handelaars. Het vuurwerk is volgens de politie zwaarder en gevaarlijker dan is toegestaan in Nederland en Duitsland en zou het hele jaar door worden verkocht.
Het vuurwerk dat al is verkocht en opgehaald, wordt door de politie zoveel mogelijk teruggehaald. De rest is al in beslag genomen.

Haags onderzoek

De politie in Den Haag startte samen met het OM ongeveer een jaar geleden met het onderzoek, na een anonieme tip te combineren met informatie uit andere vuurwerkonderzoeken. Tijdens het onderzoek is er samengewerkt met de Duitse politie, de douane, Europol en de eenheid Oost Nederland.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!