Wel of geen vuurwerkverbod in Den Haag? Vandaag weten we het

DEN HAAG - Het zal erom hangen: is er wel of geen meerderheid in de gemeenteraad voor een lokaal vuurwerkverbod? Begin van de maand eindigde een stemming hierover in een 21-21 gelijkspel en daarom moet de raad woensdag opnieuw stemmen. Dat belooft spannend te worden. Zowel het voor- als het tegenkamp kan zich geen afwezig raadslid permitteren.
Vooropgesteld, het gaat om een lokaal vuurwerkverbod voor volgend jaar. Deze jaarwisseling mag iedereen nog gewoon legaal vuurwerk de lucht in knallen. Dat komt omdat er in Den Haag steeds geen meerderheid was voor een lokaal verbod. Maar die meerderheid begint te slinken, omdat D66 een ommezwaai heeft gemaakt. Deze partij heeft zich inmiddels geschaard bij de voorstanders van een lokaal verbod, schrijft Omroep West.
Deze wending zorgde er tijdens de laatste raadsvergadering op 1 december voor dat het weinig had gescheeld of Den Haag zou volgend jaar een vuurwerkverbod hebben gehad. Maar doordat drie raadsleden afwezig waren staakten de stemmen, zoals het officieel heet als er sprake is van gelijkspel. De regel is dan dat er de eerstvolgende raadsvergadering opnieuw gestemd moet worden over het voorstel.
Dat gebeurt woensdag. 'De stemming zal spannend zijn tot het einde', verwacht Robin Smit van de Partij voor de Dieren. Hij diende de motie in waarin staat dat er volgend jaar een lokaal vuurwerkverbod moet komen. 'Een verbod zal ons een hoop ellende besparen', zegt Smit. 'Vuurwerk veroorzaakt veel ongelukken, om nog maar niet te spreken van de overlast die het oplevert voor dieren, kwetsbare mensen en het milieu. Voor hun is het geen feestje.'
Landelijk vuurwerkverbod
D66 was jarenlang van mening dat een vuurwerkverbod pas zin heeft als dat verbod in het hele land geldt. Een lokaal verbod zou niet te handhaven zijn. Maar daar is de partij van teruggekomen. D66 wil niet langer wachten op een landelijk vuurwerkverbod. 'Wij zijn het wachten zat', zegt D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn. 'Wij denken dat juist in een stad als Den Haag, waar iedereen dicht op elkaar woont, de noodzaak van een afsteekverbod groter is dan op het platteland. Rotterdam en Amsterdam gingen ons al voor met een lokaal verbod.'
De VVD is juist groot tegenstander van een vuurwerkverbod. 'Wij gunnen Hagenaars hun plezier', zegt VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg. Een lokaal verbod is volgens haar niet te handhaven. 'Het is lastig uit te leggen dat in Den Haag geen vuurwerk afgestoken mag worden en een gemeente verder, in bijvoorbeeld Wassenaar, wel. Bovendien blijft het verkopen van vuurwerk bij een lokaal verbod wel toegestaan. Ook dat is verwarrend.' Van Basten Batenburg pleit voor het strenger aanpakken van illegaal vuurwerk.
Strengere aanpak illegaal vuurwerk
Ook Hart voor Den Haag wil dat de autoriteiten zich richten op illegaal vuurwerk en is fel tegenstander van een verbod. 'Heel veel mensen vinden het afsteken van vuurwerk heel leuk', zegt Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag. 'Het is een belangrijke traditie, die nog maar een dag per jaar is toegestaan. Dat moet je niet afpakken. De voorstanders zijn partijen die alles waar maar een beetje gevaar in zit willen verbieden. Moeten we soms ook stoppen met autorijden, vliegen en treinreizen? Pak het illegale vuurwerk aan. Daardoor vallen de meeste slachtoffers.'
De tegenstanders hebben een stevige bondgenoot. Burgemeester Jan van Zanen wil wel een landelijk vuurwerkverbod, maar is tegen een lokaal vuurwerkverbod. Dat is volgens hem een 'wassen neus' dat niet te handhaven is, onder onder meer omdat de verkoop van vuurwerk niet verboden kan worden. 'Alleen met een landelijk verbod, is een lokaal verbod hanteerbaar', herhaalde hij donderdag 1 december tijdens de raadsvergadering.