Einde aan lange BKR-registratie voor Haagse inwoners na schuldentraject: 'Onnodig belemmerend'

DEN HAAG - De gemeente gaat de BKR-meldingen van mensen die uit de schulden komen zes maanden na afloop van de aflossing verwijderen uit het Centraal Krediet Informatiesysteem. Hiermee komt er een eind aan de lange BKR-registratie voor Haagse inwoners na een schuldentraject. Den Haag neemt deze maatregel samen met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
Tot 1 januari 2023 staan zij die succesvol uit een schuldentraject komen, nog voor vijf jaar geregistreerd bij Bureau Kredietregistratie (BKR). 'Dit is onnodig belemmerend voor mensen die na een zware periode verder willen met hun leven', aldus de gemeente. Vanaf het nieuwe jaar wordt deze belemmering dus weggenomen.
Door dit samen te doen willen de grote steden een duidelijk signaal afgeven aan het BKR en het Rijk 'dat hier landelijk betere afspraken over gemaakt moeten worden.' De G4 gemeenten samen behandelen de helft van het totale aantal schuldhulpverleningstrajecten in Nederland. 'Gemeenten zijn hier al langer met het BKR over in gesprek, maar dat heeft vooralsnog niets opgeleverd', aldus Den Haag.
Stress
Daarom nemen de vier grote steden nu het heft in eigen hand door BKR-meldingen van de inwoners die succesvol uit een schuldentraject komen zelf handmatig te verwijderen.
'Iedereen kan met schuldenproblematiek te maken krijgen', zegt wethouder Armoedebestrijding Mariëlle Vavier. 'Als je eenmaal met problematische schulden te maken hebt, is het belangrijk om snel tot een oplossing te komen. Iedere dag zonder zicht op een oplossing vergroot de stress. Een lange BKR-registratie staat herstel in de weg. Door de registratie zes maanden na aflossing van het saneringskrediet te verwijderen krijgen mensen weer controle over hun eigen leven.'
Een BKR-registratie kan zorgen voor grote belemmeringen. Bijvoorbeeld als mensen een investering willen doen als ondernemer, een huis willen kopen of zelfs willen huren. Banken en verhuurders van woningen kijken bij het toekennen van een lening, hypotheek of huurcontract eerst naar de BKR-registraties uit het verleden en niet naar de werkelijke financiële situatie van de inwoner.
Isolement
Het krijgen van schulden komt lang niet altijd door het uitgavenpatroon, legt de gemeente uit. 'Zo moeten steeds meer mensen rondkomen van een minimuminkomen, zijn uitgaven fors toegenomen door bijvoorbeeld gestegen huren, hoge energierekening en brengen ingrijpende gebeurtenissen als werkloosheid of een echtscheiding mensen ongewild in de problemen. Vaak raken mensen door schulden in een isolement, met weer nieuwe problemen tot gevolg.'
Daarbij is voorkomen beter dan genezen, aldus de gemeente. 'Door te voorkomen dat geldzorgen ontstaan, snel in beeld komen en niet verergeren, zorgt de gemeente ervoor dat mensen financieel gezond zijn of worden én dat blijven.'