Poller Escamplaan kost tot nu toe 700.000 euro aan verkeersregelaars, maar blijft voorlopig staan

© Regio15
DEN HAAG - De inmiddels beruchte 'horrorpoller' aan de Escamplaan heeft de gemeente tot nu toe 700.000 euro aan verkeersregelaars gekost. Dat laat het college weten in een brief naar aanleiding van eerdere schriftelijke vragen van Hart voor Den Haag. Die partij vindt dat de poller te veel geld kost en ziet deze liever vervangen worden door videocamera's. Maar daar gaat het college vooralsnog niet in mee.
'Deelt het college de mening dat uw stronteigenwijze gedrag de Haagse belastingbetaler al vele tonnen aan euro’s heeft gekost?': het is één van de schriftelijke vragen die Hart voor Den Haag het college stelde op 9 november. De partij vraagt hierbij om het laatste kostenoverzicht van de reparaties en ingezette verkeersregelaars.
Daarop laat het college weten dat de inzet van verkeersregelaars 700.000 euro heeft gekost sinds de pollers actief in werking zijn. Kosten voor de beveiliging van verkeersregelaars komen daar nog bij: 89.000 euro. Kosten die veroorzaakt worden door een aanrijding van de poller, worden echter verhaald en niet uit gemeentelijke middelen gefinancierd.

Volgens richtlijnen

Hart voor Den Haag ziet deze kosten graag ingeperkt en pleit ervoor de poller 'als de wiedeweerga' te verwijderen en te vervangen voor videocamera's. Maar om over te gaan tot handhaving via cameratoezicht moeten juridische en beleidsmatige kaders worden aangepast, laat het college weten. 'Denk aan verkeersbesluiten, beleidsregels ontheffingen, een handhavingsplan.'
Het college laat dus weten dat de poller voorlopig blijft staan. 'Zoals gezegd is de reconstructie van Escamplaan, volgens de richtlijnen, voor een duurzaam veilige weginrichting ontworpen, getoetst en conform plan uitgevoerd. Er zijn zelfs extra verkeersmaatregelen uitgevoerd om de busbaan duidelijk aan te geven en goed te laten opvallen zoals beschreven in de brief Poller Escamplaan.'
Verslaggever Pim Markering nam onlangs een kijkje bij de poller:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!