Arnoud van Doorn krijgt taakstraf voor opruiing tot geweld

© ANP
DEN HAAG - Het voormalige Haagse raadslid Arnoud van Doorn is donderdagmiddag in hoger beroep veroordeeld voor opruiing. Het oud-raadslid stuurde in 2018 en 2019 tweets die volgens de rechter opriepen tot het vernietigen van zionisten. Van Doorn moet van het gerechtshof een taakstraf van tachtig uur uitvoeren, meldt mediapartner Omroep West.
De straf is lager dan de rechtbank eerder oplegde. Dat komt omdat het hof twee twitterberichten opruiend vindt, terwijl de rechtbank drie berichten opruiend van aard vond.
Van Doorn noemt de straf 'nog steeds onacceptabel'. Volgens hem is de enige juiste uitspraak vrijspraak. Hij stapt nu naar de Hoge Raad. En als het nodig is naar het Europese Hof. 'Het is een principezaak', laat hij weten. 'Vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting: beiden staan in toenemende mate onder druk', zegt Van Doorn. 'Het gaat niet om mij, dit gaat om jurisprudentie waar iedereen last van kan krijgen die kritisch is. Daarom door.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!